Voorwoord

Er is in het voorwoord van boek 1 van de Soefi-Boodschap van Hazrat Inayat Khan al aangestipt dat het een heel moeilijke taak zou zijn om het werk van de soefi-mysticus systematisch te rangschikken. Bijna al de onderwerpen in deze delen omvatten de transcripties van lezingen die door hem werden gegeven tijdens de jaren dat hij in het Westen woonde en onderrichtte, van 1910 tot 1926. De omvang en de diversiteit van zijn onderwerpen waren opmerkelijk en heel vaak werd hetzelfde thema opgepakt na een interval van een aantal jaren en in een ietwat andere vorm en in een ietwat andere context behandeld. Zo zijn de ontologische leringen van Hazrat Inayat over de meeste van deze delen verspreid. In de laatste twee jaar van zijn leven echter heeft hij in de drie sets lezingen die hij tijdens de Zomerschool in Suresnes in 1925 en 1926 heeft gehouden een hoogst interessante synopsis gegeven van de onderwerpen die hij Filosofie, Psychologie en Mystiek noemde, in de specifieke betekenis die hij aan deze woorden hechtte. Het daaruit voortvloeiende boek kan mogelijk worden beschouwd als het opus magnus van de meester.

Nadat ze een aantal jaren als instructieve documenten zijn gebruikt tijdens de Zomerscholen volgend op de dood van Hazrat Inayat Khan, werden ze voor het eerst in 1956 gepubliceerd. Deze nieuwe editie verschilt licht van de vorige in die zin dat de tekst, die zo dicht mogelijk bij de gesproken tekst was gehouden dat die niet altijd makkelijk te lezen was, nu beter is aangepast aan de geschreven pagina. Er is natuurlijk grote zorg aan besteed om de exacte betekenis van de lering van Inayat Khan niet te veranderen. De hoofdstukken 15, 16 en 17 van deel I, over de onderwerpen van geluid en stem, zijn weggelaten omdat ze al in Muziek (zie boek 2) opgenomen waren en er zijn een paar kleine veranderingen aangebracht in de volgorde van de overblijvende hoofdstukken.

Het huidige boek eindigt met een heruitgave van een verzameling Aforismen, die in 1927 eerst in een beperkte édition de luxe waren gepubliceerd en ook in The Sufi Quaterly (Vol. III, 3, 4; Vol. IV, 1, 2, 3, 4; Vol. V, 1, 2; Vol. VI, 3). Zij omvatten uitspraken en beweringen van Hazrat Inayat Khan die door een van zijn leerlingen werden verzameld, maar voordat Inayat Khan zijn toestemming gaf om ze te publiceren heeft hij zelf gecontroleerd en zorgvuldig herzien.