Inleiding

Er zijn drie stappen die de zoeker naar het altaar van goddelijke wijsheid leiden. De een is filosofie, de volgende is psychologie en de derde is mystiek. Filosofie wordt geleerd door de analyse en synthese van alles wat we waarnemen via de vijf zintuigen, psychologie wordt geleerd door de analyse en synthese van alles wat we in de menselijke natuur en in ons karakter kunnen voelen en mystiek wordt geleerd door de analyse en synthese van het gehele leven, zowel het leven dat gezien is als het leven dat ongezien is. Filosofie wordt dus geleerd door de studie van dingen, psychologie wordt geleerd door het denken en mystiek wordt geleerd door meditatie.

Degene die deze drie stappen in de richting van goddelijke wijsheid zet maakt de studie van zijn leven compleet; maar wanneer hij de eerste of de tweede stap, filosofie of psychologie, nalaat en direct bij mystiek uitkomt, laat hij enige kennis achter die hem zouden hebben kunnen helpen om het leven beter te begrijpen en om zijn kennis op anderen over te brengen. Daarom is het uiterst essentiëel dat deze drie stappen na elkaar worden gezet.

De woorden filosofie, psychologie en mystiek moeten niet worden geïnterpreteerd in de betekenis zoals ze tegenwoordig over het algemeen worden gebruikt. Met filosofie wordt niet een bepaalde filosofie bedoeld, met psychologie wordt niet een bepaald systeem bedoeld, met mystiek wordt niet een bepaalde occulte wetenschap bedoeld; maar met filosofie wordt de kennis van dingen bedoeld die worden waargenomen via de intelligentie of de intuïtie, met psychologie de kennis van het menselijke karakter en van de menselijke natuur en met mystiek de kennis van het zijn.