9. Magnetisme

Een van de aspecten van persoonlijk magnetisme is fysiek magnetisme, dat drie soorten van aantrekkingskracht bezit. De ene soort aantrekkingskracht verschijnt omdat het mechanisme van het lichaam op de gepaste wijze en regelmatig werkzaam is, wanneer de circulatie van het bloed juist is en wanneer er op de juiste wijze voor het lichaam wordt gezorgd. De tweede soort aantrekkingskracht is afhankelijk van de aantrekkelijkheid van de vorm en de gelaatstrekken waarmee iemand wordt geboren. En de derde soort aantrekkingskracht wordt veroorzaakt door de harmonieuze beweging. Degene die iets van deze drie dingen ontbeert zal als vanzelf magnetisme ontberen. Net zoals er de bloesem van de bomen is, zo is er ook de periode in iemands leven waarin hij bloeit, een tijd die de jeugd wordt genoemd, een tijd waarin dit magnetisme in al zijn volheid tot expressie komt. Het komt en het gaat als een seizoen.

Het tweede aspect van magnetisme is het magnetisme van de mind. Iemand die nadenkt en scherpzinnig is, iemand die snel iets bevat en goed is in het tot uitdrukking brengen van zijn ideeën aan anderen heeft van nature magnetische macht. Ook dit magnetisme van het denken kan in drie soorten worden verdeeld. De ene soort is bedachtzaamheid. Een bedachtzaam iemand kan wellicht niet één woord zeggen noch iets doen, maar juist het feit dat hij bedachtzaam is zal anderen naar hem toe trekken. De volgende manier waarop het magnetisme van de mind zich manifesteert is in de vorm van spraak, van scherpzinnigheid of van de manier van uitdrukken. Degenen die in aanwezigheid van iemand zijn die een levendige mind heeft zullen onmiddellijk worden gewonnen door zijn magnetisme. En de derde soort magnetisme van de mind is de macht van perceptie en conceptie. Er zijn mensen tot wie we ons voelen aangetrokken, bij wie we ons op ons gemak voelen, die ons en wat we zeggen en bedoelen begrijpen. Zo iemand hoeft niets te zeggen of ook maar iets uit te leggen om zijn magnetische macht te laten zien. Hij kan voor ons zitten en naar ons luisteren en terwijl we aan het praten zijn voelen we ons één met hem.

Het derde aspect van magnetisme is het magnetisme van het hart. Het is krachtiger dan het magnetisme van de mind, want die beroert het oppervlakte terwijl het magnetisme van het hart daarentegen de diepten van iemand beroert. Het hart kan als het leven in zich heeft het beste worden omschreven als een gloeiend vuur, maar wanneer het dood is is het als bevroren sneeuw. Magnetisme van het hart behoeft geen expressie, want iemand met een liefhebbend hart is onbetwijfelbaar magnetisch. Daarom zou niemand liefde dienen voor te wenden, want liefde spreekt voor zich. Liefde heeft geen woorden nodig. Het vuur schreeuwt niet: ´Ik sta in brand!´. De hitte van de gloed wordt zonder woorden gevoeld.

Het magnetisme van het hart kan ook verdeeld worden in drie soorten. De ene soort is het hart dat liefde ontvangt. Het heeft het magnetisme van de maan; het verkoelende effect van de maan wordt in de liefhebbende ziel gezien. Vervolgens is er het hart dat liefheeft en dit heeft een krachtiger magnetisme, een magnetisme dat vergeleken kan worden met de zon, die krachtig is en die schijnt. En de derde soort liefde is grootser, verfijnder en subtieler dan de twee hiervoorgenoemde: die soort liefde wordt ontwikkeld wanneer de liefde een continu spuitende fontein wordt, die als een stroom omhoog gaat en als vele druppels naar beneden valt. Dat is de liefde van zielen die niet anders kunnen dan liefhebben, de liefde van zielen die alleen maar liefde kennen en geen haat; de liefde van zielen die niet langer de bezitters van liefde zijn maar die de liefde zelf zijn geworden. Hun magnetisme verspreidt zich over een bredere horizon en duurt langer dan je je ook maar kunt voorstellen.

De vierde en hoogste soort van magnetisme is het magnetisme van de ziel. De ziel die weer wordt geboren, de ziel die is beginnen te leven, de ziel die haar ogen naar de wereld toe heeft geopend, die ziel trekt niet alleen de wijze en de dwaze mensen aan, maar ook diegenen die ontstoken zijn van wijsheid en die het aan deugd ontbreekt. De aanwezigheid van zielen die ontwaakt zijn is op zich een magnetisme; ze trekt mensen naar zich toe die op de aarde rondlopen en ze trekt zielen naar zich toe die niet op aarde worden gezien. Ze trekt niet alleen de levende wezens, de lagere schepping naar zich toe, maar ook de bomen en de planten worden naar haar toe getrokken. De atmosfeer die een ontwaakte ziel produceert blijft eeuwenlang ononderbroken en onbezoedeld eewenlang op deze wereld leven. Het luchtruim zorgt voor haar en beschut haar generaties lang opdat ze deze atmosfeer geproduceerd door de verlichte zielen ervaren en ervan genieten. En de derde manier waarop de verlichte ziel haar magnetisme laat zien is in woorden en daden, zodat elk woord dynamisch wordt, in Bijbelse termen, een tong van vlammen wordt; en alles wat deze ziel aan de wereld geeft blijft bestaan, het leeft en sterft nooit.