10. Fysiek magnetisme

Er bestaat niet zo veel verschil tussen magnetisme en vibratie, tegelijkertijd echter gebruiken we het woord vibratie voor datgene wat we in de een of andere vorm kunnen voelen, wat we kunnen waarnemen en wat meer te begrijpen is; terwijl we ons daarentegen niet altijd bewust zijn van magnetisme en het niet altijd te begrijpen is hoewel het invloed op ons heeft. Soms kan magnetisme lange, lange tijd werkzaam zijn voordat we ons er zelfs maar bewust van zijn. Desalniettmin zijn magnetisme en vibratie een en hetzelfde; in het aspect waarin het te begrijpen is noemen we het vibratie omdat we de beweging voelen, terwijl we die daarentegen in het aspect van magnetisme niet kunnen voelen totdat het effect ervan zich aan ons zicht manifesteert.

Het gebeurt niet altijd dat je bij het ontmoeten van iemand je tot hem aangetrokken voelt of afkeer tegen hem voelt, hoewel het kan gebeuren dat je slechts alleen al door iemand te zien wordt aangetrokken of afkeer voelt. Aantrekkingskracht en afkeer is iets wat in minder dan één seconde plaatsvindt. Hoe verfijnder iemand is hoe wakkerder hij is voor dit gevoel van aantrekkingskracht of afkeer en zodra hij zijn blik over iemand werpt voelt hij ofwel aantrekkingskracht ofwel afkeer. Het enige verschil is dat de wijzen alles zien en erbovenuit stijgen, terwijl daarentegen mensen met weinig gevoel hiervoor onmiddellijk reageren. Desalniettemin geeft iedereen in één seconde tijd een impressie die of aantrekking of afkeer oproept.

Als we dit onderwerp alleen vanuit een fysiek gezichtspunt uit bekijken dan is het allerbelangrijkste wat automatisch werkzaam is op een andere persoon de vorm en de gelaatstrekken. De reden hiervoor is dat elk individu gedeeltelijk, zo niet geheel, verantwoordelijk is voor zijn vorm en gelaatstrekken. Vorm en gelaatstrekken vertegenwoordigen niet alleen een familie-gelijkenis, maar ze vertellen ons ook iets over de mentaliteit van iemand, over zijn houding van de mind, over zijn kijk op het leven en over zijn conditie. Het voornaamste principe met betrekking tot vorm en gelaatstrekken is, naast de juiste formatie, de juiste verhouding. Hier hangen aantrekking en afkeer van af. Ongetwijfeld ziet iedereen dit anders omdat het gevoel voor verhouding in iedereen anders is en daarom ook de impressie anders is. En wanneer we er vanuit het gezichtspunt van een schilder naar kijken dan ontdekken we dat er een gevoel is dat zich meer in de een en minder in de ander heeft ontwikkeld, een gevoel dat wordt gewekt en dat wordt geraakt door lijn en kleur.

Het volgende aspect van fysiek magnetisme kan gezien worden in de regelmaat van de werkzaamheid van het fysieke lichaam, in het ritme van het hart en de polsklop en circulatie van het bloed; ook in de zuiverheid van het lichaam, van binnen en van buiten. Dit magnetisme wordt onderhouden door een regelmatig leven, door zorg te dragen voor je gezondheid en je kracht en door het handhaven van een regelmatig levensritme. Iemand verwaarloost vaak zijn lichaam dat een voertuig is om het spirituele ideaal tot expressie te brengen, druk als hij is met zijn dagelijkse aangelegenheden. Zijn verwaarlozing is soms te wijten aan zijn opgaan in zijn dagelijkse werk, soms aan onnadenkendheid en soms omdat hij geen moeite doet om erover na te denken.

Een ander aspect van fysiek magnetisme kun je observeren in de bewegingen. Hiermee wordt niet dansbewegingen bedoeld, maar bewegingen in het dagelijkse leven: lopen, zitten, eten en drinken. Je laat elk moment met elke wending die je neemt de instelling van je mind zien. We kunnen uit iemands bewegingen zien wat zijn zwakte is en wat zijn kracht; zijn bewegingen kunnen ons over zijn verkniptheid en over zijn vreugde vertellen. Iemand met onbeholpen bewegingen zijn altijd een onbeholpen mentaliteit bezitten, iemand met grove bewegingen zal vanzelf lomp zijn. Dit betekent niet dat je in je dagelijkse leven kunstmatige bewegingen zou moeten ontwikkelen teneinde je bewegingen mooier en aantrekkelijker te maken; dat zal het alleen maar erger maken. Alles wat kunstmatig is heeft geen macht; datgene wat aantrekkingskracht bezit is een onschuldige beweging. Die manifesteert zich vanzelf; je kunt er niets aan doen dat je op een bepaalde manier beweegt. Controle over je daden, over je bewegingen, geeft iemand magnetisme; en degene die op automatische wijze beweegt verliest dat magnetisme, terwijl daarentegen degene die controle krijgt over zijn bewegingen een macht van magnetisme ontwikkelt die zich in verschillende vormen manifesteert. Is het niet helder dat iemand die stampend met zijn voet op de vloer rondloopt iets hards in zijn mentaliteit heeft? Iemand kan zijn dierlijke aanleg laten zien op de manier waarop hij eet; ook de manier waarop hij zit, de manier waarop hij kijkt, de manier waarop hij spreekt en waarop hij in elke hoedanigheid van het leven handelt zijn expressief voor de conditie van zijn mind.

Veel mensen observeren dit alles niet en toch worden ze er evengoed door beïnvloed. Ze worden ofwel door iemand aangetrokken ofwel voelen ze afkeer tegen iemand zonder dat diegene ook nog maar één woord heeft gezegd. Heel vaak gaat iemand op zoek naar werk bij een kantoor, een winkel of ergens anders en heeft degene die hem aanstelt, nog voordat hij hem een vraag gesteld heeft, een eerste impressie van hem gekregen zonder dat zelf zelfs maar te weten; en het is deze impressie die het gehele gesprek dat hij met die persoon heeft richting geeft. Hij kan hem honderduit vragen of slechts twee vragen stellen, maar die worden gedicteerd door de eerste impressie die hij in één seconde tijd heeft ontvangen. Een gewoon iemand is als vanzelf niet ontwaakt tot de hogere aspecten van magnetisme, maar iedereen bezit min of meer de gave om te voelen en om beïnvloed te worden door fysiek magnetisme.