7. Intelligentie

Intelligentie verschijnt in haar meest verdichte vorm als straling in dingen en wezens. Vanuit een mystiek gezichtspunt zou het niet verkeerd zijn als je zegt dat de frisheid van het blad, de kleur van de bloem, de helderheid van de edelsteen en de expressie van het gelaat van de mens het licht zijn van de intelligentie in haar verdichte vorm. Zonder straling kan niets zichtbaar zijn. Hoewel we het licht van de zon nodig hebben om een voorwerp meer zichtbaar te maken voor ons zicht is elk voorwerp toch ook stralend uit zichzelf. Het kan niet bestaan en het kan niet zichtbaar zijn als het niet stralend is. Als we een synthese zouden maken van alle dingen in de wereld die wij door analyse gescheiden hebben en verschillende namen hebben gegeven dan zouden we met een gerust hart kunnen zeggen dat alle dingen en wezens uit licht bestaan of dat alle dingen en wezens de manifestatie zijn van het licht van intelligentie.

En hoe staat het dan met de zon, de maan en de sterren? In dit alles bevindt zich intelligentie. Als de planeet waarop wij leven geen intelligentie zou bezitten dan zou ze geen intelligente wezens erop kunnen hebben. Want wat is natuur? Natuur is de ontwikkeling van de planeet. De planeet heeft zich ontwikkeld in een organische natuur en heeft haar hoogtepunt bereikt in de menselijke wezens, intelligente wezens; en toch blijft ze een planeet.

Ongetwijfeld is datgene wat als een vermogen bestaat beroofd van zijn intelligentie door datgene wat erin in gewekt. Het lichaam wordt bijvoorbeeld beroofd van zijn intelligentie door de mind en de mind wordt van zijn intelligentie beroofd door de ziel. Het groter de macht, hoe meer die absorbeert. Als het lichaam gespierder en meer verdicht is absorbeert het vanzelf de macht van de mind en heel vaak gaat iemand met een hoog-ontwikkeld brein er prat op niet zeer spiritueel te zijn, daar zijn brein het licht van de ziel absorbeert. Op dezelfde wijze echter is het natuurlijk dat de ziel, die op zich intelligentie is, de mind van zijn intelligentie zou beroven; en de mind op zijn beurt berooft het lichaam van zijn extra fysieke kracht als het krachtig is. Het is derhalve voor de intelligentie van de planeet als geheel natuurlijk om niet manifest te zijn voor het zicht. Als ze al gezien kan worden dan is het in de intelligentie van een individu, maar de collectieve werkzaamheid van veel minds als een enkel idee en de activiteit van de gehele wereld in een bepaalde richting worden geregeerd door de intelligentie van de planeet. We spreken over de mentaliteit van een bepaald iemand, de mentaliteit van een land of de mentaliteit van een ras en dus heeft de intelligentie van de gehele planeet een effect op iedereen die op de planeet leeft.

Er behoort een bepaalde karakteristieke eigenheid aan deze planeet, want elke planeet heeft een bepaalde mate aan intelligentie. Het feit bijvoorbeeld dat er in deze tijd en in deze fase van de menselijke beschaving en evolutie zulke vreselijke oorlogen plaatvinden terwijl er nauwelijks een op de duizend individuen oorlog wil voeren is te wijten aan de invloed van de planeet die via de minds van degenen die erop leven werkzaam is. Dit is het geheim achter oorlog en vrede. Degenen die de zon aanbaden en zonne-aanbidding leerden waren zo gek nog niet en degenen die de heiligheid van vuur en vlam erkenden waren zo onwetend nog niet, want zij zagen zelfs in de verdichte vorm nog intelligentie. De zon is de bron van de intelligentie van alle planeten, maar de werkelijke bron van intelligentie is God.

De hoogste vorm van intelligentie is die intelligentie die zich in de mens laat zien. Intelligentie begint zich in de mens te tonen in een vergelijkbare zo niet in een exact dezelfde vorm als wat de primitieve intelligentie genoemd kan worden, de intelligentie die zelfs als zodanig bestond vóór de manifestatie.

In de menselijke intelligentie kunnen we drie aspecten onderscheiden: perceptie, conceptie en assimilatie. Het ene is expressief, het andere receptief en het derde al-machtig. Perceptie kan op haar beurt weer in drie aspecten worden verdeeld: al datgene wat je door middel van de vijf zintuigen waarneemt, al datgene wat je onafhankelijk van de tussenkomst van de zintuigen waarneemt en al datgene wat je voelt en zelfs voor jezelf niet in een begrijpbare vorm kunt interpreteren.

Conceptie heeft ook drie aspecten: al datgene wat je opvat als een begrijpen, al datgene wat je opvat en ontwikkelt en al datgene wat je opvat en op dezelfde manier in stand houdt als hoe dat werd opgevat.

Assimilatie is de hoogste vorm van intelligentie, krachtiger en perfect, want het is de macht van intelligentie die dingen assimileert en ze is perfect omdat ze assimileert. Als we wat verf en wat kleur in een fles water doen dan zal die kleur blijven omdat het water in de fles geen macht heeft om die te assimileren. Maar als we dezelfde verf in de zee doen dan zal de zee die vroeg of laat assimileren. Dit toont aan dat assimilatie de grootste kracht van intelligentie is.

Hoe kun je assimilatie versnellen en completer maken? Door meditatie en concentratie? Naast meditatie en concentratie kun je dat doen door bedachtzaam, omzichtig, diepgaand, ontvankelijk, oprecht en ernstig te worden. Assimileren is het moeilijkste wat er bestaat. We kunnen in de wereld veel vrienden hebben, maar een vriend op wie we echt kunnen bouwen is moeilijk te vinden. En als we tijdens ons leven er een hebben gevonden dan zouden we uiterst dankbaar dienen te zijn dat we een vriend hebben die ons geheim kan bewaren. Even los van de gewone mensen, hebben koningen en keizers die te maken hebben met duizenden en miljoenen mensen grote moeite om iemand te vinden op wie ze volledig kunnen bouwen, die ze vertrouwen en ze beschouwen zichzelf als zeer fortuinlijk als ze zo iemand vinden. Het is de macht van assimilatie die iemand in staat stelt een geheim te bewaren en te bewijzen dat hij te vertrouwen is. Degene die de macht van assimilatie bezit is de schatkamer van al diegenen die hem in vertrouwen nemen. Zo iemand bereikt de fase van de Meester.