14. Spiritueel magnetisme

Magnetisme is iets wat verspild kan worden, wat verloren kan raken en wat machteloos gemaakt kan worden. Wanneer iemand bewust magnetisme uitoefent wordt hij machteloos; juist de macht waarmee je magnetisme uitoefent maakt die machteloos. Magnetisme kan verspild worden als je niet de kracht en de beheersing bezit om die te onderhouden. Veel mensen bezitten in de een of andere vorm magnetisme, maar zonder het te weten verliezen ze er elk moment van de dag veel van. Net zoals je een kluis nodig hebt om je waardevolle spulletjes in op te kunnen bergen, zo dien je de sleutel te kennen om magetisme van welke soort dan ook te kunnen beheersen.

Magnetisme kan op twee manieren verloren raken. Iemand die wat magnetisme bezit kan door er bewust of onbewust door een ander van worden beroofd zonder dat hij dat in de gaten heeft. Hoe kan iemand weten dat hij een ander onbewust van diens magnetisme berooft? Dat is gemakkelijk te weten. Wanneer hij ziet dat anderen niet naar hem willen luisteren, wanneer hij beseft dat mensen niet lang in zijn gezelschap willen zijn maar het liefst weg zouden willen rennen, dan dient hij te weten dat hij hen onbewust van hun magnetisme berooft; dat is de reden waarom ze wegrennen. En magnetisme kan ook verloren raken door gebrek aan regelmaat in het leven, door gebrek aan zorgvuldigheid en door niet te weten hoe magnetisme intact te houden. Door je bewust te zijn van je magnetisme ontwikkel je dat, maar door magnetisme bewust te gebruiken verlies je die; en door je niet bewust te zijn van je magnetisme behoudt dat zijn charme, maar het ontwikkelt zich langzaam.

Magnetisme is een levenssubstantie, een levende spirit. Het heeft zijn eigen specifieke wetenschap. Hoe meer je van deze wetenschap af weet, hoe beter je in staat zult zijn om het te waarderen, het te handhaven en het met de beste bedoelingen te gebruiken. Dat is de reden waarom zeer actieve mensen altijd hun magnetisme ontwikkelen, zonder echter in staat te zijn het te behouden. Met de ene hand pakken ze magnetisme, met de andere geven ze die weg en blijft er niets over. Het is net als geld verdienen aan de ene kant en aan de andere kant het geld uitgeven en altijd zonder zitten.
Om magnetisme te beheersen is er een continue inspanning vereist en magnetisme kan beheerst worden door een bepaalde hoeveelheid aan reserve. Er zijn echter twee dingen die je in ogenschouw dient te nemen. Door een te grote reserve zul je ook de deuren tot de ontwikkeling van magnetisme sluiten, net zoals te veel werk iemand uitput terwijl daarentegen in een gematigd tempo werken zijn spierstelsel zal ontwikkelen. Zo is het ook met magnetisme: wanneer we het continu gebruiken raakt het snel vermoeid, maar wanneer het niet meer wordt gebruikt dan nodig is teneinde het te cultiveren en te beheersen dan zal het in de juiste proportie blijven.

Het magnetisme van het woord wordt door spraak gecultiveerd, maar wordt door zwijgen beheerst. Een spraakzaam iemand kan voor een tijdje interessant zijn, maar achteraf verliest hij zijn magnetisme; hij heeft die door te spreken weggegeven. Magnetisme raakt ook verloren door te laag te spreken, door met te veel nadruk te spreken of door te spreken met een te hoge stem. Magnetisme raakt verloren door elke onnatuurlijke expressie. Wanneer een koeherder zijn koeien met een hoge stem roept, zoals dat in India wordt gedaan, dan is dit voor hem natuurlijk. Hij verliest geen magnetisme, maar ontwikkelt daarentegen magnetisme omdat het voor hem natuurlijk is om het zo te doen. Maar als een advocaat een veld inloopt en op dezelfde manier een koe roept dan verliest hij zeker magnetisme en zal de koe ook niet komen.

Een spreker is gehandicapt als hij heel luid moet spreken, want een spreker kan het beste op zijn natuurlijke toonhoogte spreken. Het is uiterst onfortuinlijk als hij in een grotere hal dan hij gewend is moet spreken, want als er een onnatuurlijke toon wordt voortgebracht dan zal hij er zelf door in verwarring raken en kan hij niet het effect sorteren dat hij wenst. Wanneer hij vele jaren lang tot grote groepen toehoorders heeft gesproken dan kan hij zijn stem hebben ontwikkeld en dan zou dat normaal voor hem zijn geworden, maar als dat niet het geval is dan ontneemt dat hem al zijn inspiratie en macht.

Een bedachtzaam iemand ontwikkelt magnetisme door na te denken, maar wanneer hij overbezorgd is om iedereen over zijn denken te vertellen dan verliest hij het. Er zijn mensen die nog voordat ze zelfs maar over iets hebben nagedacht meteen erover willen praten en zo magnetische macht verspillen en vernietigen in plaats van die voort te brengen. Magnetisme van gevoel is ook heel machtig. De macht ervan is zo groot dan woorden het niet tot expressie kunnen brengen. Te veel expressie van sentiment echter laat het ontsnappen. Je wordt aangetrokken tot een vriendelijk iemand, maar je rent weg van iemand die altijd aan het huilen is.

Spiritueel magnetisme is het waardevolste magnetisme dat er bestaat, want het is het magnetisme van de ziel. Maar zodra je je lantaarn begint te tonen, hoe mooi die ook brandt, zal de olie opraken en zal de lantaarn vervolgens verduisterd raken. Het is de mens eigen dat een kleine spirituele stimulans de mens zo´n aanzet geeft om die te laten zien dat hij zodra hij in de vorm van woorden en daden uitgebreid uiting geeft aan zijn spiritueel ontwaken hij magnetisme verliest, want het magnetisme is nog niet voorbereid, het was nog niet klaar. Het is als een steenkooltje dat zou beginnen te stralen nog voordat het in een diamant is veranderd. Het zou dan blijven zoals het was en nooit een diamant worden. Het mysterie is dat magnetisme wordt ontwikkeld door gebruik en wordt beheerst door reserve; je dient de juiste balans te kennen tussen het ontwikkelen ervan en het bewaren ervan.

Het is niet waar dat slechts een paar mensen magnetisme bezitten; in feite bezit iedereen de een of andere vorm van magnetisme. Het is niet waar dat er mensen zijn die hun magnetisme niet ontwikkelen. Juist het feit dat je in leven bent betekent dat je het ontwikkelt. Het is echter wel waar dat niet iedereen magetisme kan beheersen en dat niet iedereen het weet te beheersen. Het verlies van magnestisme is nadeliger dan het verlies van weelde, want er bestaat geen aardse schat die kan worden vergeleken met magnetisme.

Door Bayat, de inwijding die een leraar aan zijn leerling geeft, wordt er een magnetisme gegeven: de ziel van de leerling wordt opgeladen met een nieuwe batterij. En als de leerling weet hoe hij die laat voortduren, hoe hij het kan vasthouden zonder die te verkwisten dan zal dat als gist zijn die nooit verspilt en die duizenden jaren lang leeft. Alle oefeningen die door de leraar worden gegeven om de leerling te gidsen op het spirituele pad brengen hun specifieke magnetisme met zich mee. Er bestaat geen beroep, er bestaat geen belang in de wereld die zo veel te maken heeft met magnetisme als het betreden van het spirituele pad. De macht waarmee je voortgaat op het spirituele pad is de macht van magnetisme en de snelheid waarmee je voorwaarts gaat hangt af van de macht van magnetisme.

Spiritueel magnetisme is het beste en het meest betrouwbare magnetisme. Het karakter ervan is helend en zeer machtig. Dit magnetisme verschijnt met de ontplooiing van de ziel; dit betekent dat de ziel die is bedekt door veel sluiers via het meditatieve proces wordt ontsluierd en dat de ziel dan vervolgens begint te stralen als een vlam dat via de lantaarn doet die zijn licht verspreidt en zijn hitte uitstraalt zodat iederen eromheen het kan voelen.

Op dezelfde manier begint een spirituele persoonlijkheid het oorspronkelijke licht van de ziel uit te stralen en schenkt daardoor licht en leven. Toen Jezus Christus ons verzocht zijn bloed te drinken en zijn vlees te eten, bedoelde hij daarmee dat het spirituele magnetisme dat door spirituele persoonlijkheden in de vorm van zegeningen, van gebed, door hun aanwezigheid en in hun atmosfeer wordt gegeven ons onderhoud zou moeten zijn, voor onze ziel voedsel zou moeten zijn. Het spirituele pad is een levend pad, omdat het magnetisme van het spirituele pad levend is.