Wat de macht van de adem kan doen

De adem, het geheim van alle zijn, is het belangrijkste van alles. Of we nu een verfijnd lichaam hebben of niet heeft niets mee te maken. Als we in gewicht toenemen krijgen we alleen maar een zwaardere jas. Ons ware zijn is echter de adem. Wanneer de adem het lichaam heeft verlaten dan is het lichaam nutteloos. Daarom ligt het belang van ons zijn in de adem.

Adem is God. Als God al in iets manifest is dan is dat in de adem. De activiteit van ons fysieke wezen hangt af van onze ademhaling. Deze houdt het ritme van de polsslag en het ritme van de kloppingen in het brein in stand. De centra worden door het ritme in stand gehouden. Als het ritme stopt, stoppen de centra. De slingerbeweging van de adem is als het tikken van een klok. De conditie van het lichaam is in overeenstemming met het ritme. Een stoornis in de ademhaling betekent ziekte.

Bij boosheid is het ritme van de ademhaling veel sneller, zelfs zo veel sneller dat het het spreken onmogelijk maakt. Het gezegde: ´sprakeloos door boosheid´ is spreekwoordelijk. Daarom heeft de ademhaling ook invloed op de mind. De leeuw, het luipaard en andere krachtige schepsels hebben een zeer onregelmatige ademhaling. Er is geen ritme. Zij leven maar kort. De cobra windt zich nooit op. Hij ademt langzaam en trekt alleen maar door de concentratie van de wil zijn voedsel van welke afstand dan ook naar zich toe. Hij leeft erg lang.

De ademhaling is het effect van de adem. Het is in werkelijkheid een vibratie die stijgt en valt. Er is in alles een vibratie, in het leven en in de geboorte, en als gevolg daarvan heeft alles ritme. Het is de activiteit van God en niets anders. Er zijn verschillende ritmes voor de dag, het uur, de minuut of voor veertig dagen. Er is een verband tussen dit ritme en het leven van het universum net als veel kaarsen en lampen.

Woord; licht; schepping. De adem is het Woord. Zonder adem kunnen we niet één woord uiten. Een woord is echter dubbel daar het bestaat uit adem en geluid en de adem staat op zichzelf. Het vermogen gaat aan het geluid vooraf.

Atletische oefeningen zijn eigenlijk ademhalingsoefeningen. De drager raakt niet fysiek ontwikkeld omdat hij zijn ademhaling niet voor dat doel gebruikt. Hij heeft zonder voordeel oefening gehad. Als de adem zich niet via de stem zou manifesteren dan zou die zich op de een of andere manier manifesteren als het afwezige geluid van denken. Ze zal daarnaartoe gaan waar ze ook maar naar toe wordt gestuurd. Als je niet spreekt en toch dezelfde gedachte denkt, zal de adem zwijgend reizen. Mensen denken dat ze niet kunnen horen behalve met hun oren, ze zijn zo gehecht aan hun fysieke lichaam. Maar zodra iemand ervan overtuigd is dat hij zonder oren kan horen dan zal hij dat zonder te spreken doen. Je kunt zeggen dat iemand boos is zonder dat hij iets zegt omdat hij het in zijn hele vibratie onthult. Alleen al de manier waarop iemand ´ja´ zegt vertelt jou of hij wel of niet bereidwillig is. Het hangt van het karakter van de adem van dat moment af.

Mensen die een materialistisch leven leiden onthullen dat omdat de adem materialistisch wordt en een geluid maakt. De adem is zo verdicht geraakt dat die in feite een geluid maakt. In verfijnde mensen is de adem ook verfijnd. Koeien, kamelen en buffels maken een geluid als ze ademhalen. Dit laat onmiddellijk de verfijndheid of grofheid van het individu zien. Degenen die deze dingen waarnemen kunnen ze helder zien.

Al de verschillende stemmingen waarin we ons bevinden – een neiging om te lachen of om te huilen, zwaarte, exaltatie of meditatie – resulteren allemaal uit de adem. Die verandert gedurende een dag en een nacht zo vaak in activiteit. Als hij verandert drukt hij een bepaald element, aarde, water, vuur, lucht of ether uit en laat hij je de neiging voelen om bepaalde dingen, die in overeenstemming zijn met het element, te doen.

Alle verschillende verlangens vinden hun oorsprong in de adem. Zelfs het karakter van een persoon, zelfs zijn geluk hangen allemaal af van zijn adem. Degenen die het geheim van de adem kennen kunnen de ziel lezen. De adem is de link tussen God en de mens. De adem wordt gelouterd door gebed. Vuuraanbidders houden voor hun ogen een vuur brandend teneinde hun adem in ritme te houden.

De wetenschap van de adem wordt slechts door de leraar via mondelinge overlevering overgedragen wanneer hij ziet dat iemand het waard is die te leren. Er zijn drie fasen: Jelal, de kracht van de adem; Jemal, de vriendelijkheid van de adem; Kemal, de volmaaktheid van de adem. De laatste fase culmineert in wonderen.

Een boek is een dode leraar. Mensen zenden hun adem continu naar onwenselijke centra. Het is essentiëel om een levende gids te hebben en niet te proberen dat uit boeken te bestuderen. Een zuiver en goel leven is heel wat beter voor de ademhaling. Laat de kalmte niet verstoord worden dan zal het ritme van de adem regelmatig blijven. De mind zal dan in een goede conditie blijven en het lichaam zal dan gezond blijven.

Wees niet te gehecht aan wat dan ook in de wereld. Wees nergens de slaaf van. Bevind je voorbij alle verlangens. Observeer de wet van reinheid en de wet van balans, terwijl je goed doet voor anderen, goede wensen en goede gedachten hebt, een hoog ideaal bewaart en altijd het ideaal wilt bereiken. Door deze zaken te verrichten zal de adem vanzelf in dezelfde mal worden gefixeerd.