Sublieme kennis

Het resultaat van spirituele verwerving is zo veelomvattend en groots dat woorden het nooit kunnen verklaren juist vanwege het feit dat alles wat woorden kunnen uitleggen beperkt, geleerd, onderricht, gekocht of verkocht wordt. Iets wat echter hoger is dan dat kan niet in woorden worden gevat. Bij spirituele verwerving is echter het eerste wat je begint te leren zien in jezelf dat gedachten zoals ´ik kan niet´ of ´het is onmogelijk´ of ´ik ben hulpeloos´ of ´dat kan niet gedaan worden´ ophouden te bestaan. Een ziel wordt vanzelf positief en zal zeggen: ´Als het vandaag moeilijk is, zal het morgen gemakkelijk zijn. Als het nu niet gedaan kan worden, zal het later gedaan kunnen worden´. Dit optimisme bevindt zich niet alleen in het voorstellingsvermogen, maar het komt voort uit de spirit. De wortel ervan bevindt zich in de spirit en het versterkt de mens onnoemelijk bij het volbrengen van dingen. De angst voor de dood die iedereen min of meer heeft verdwijnt en wanneer de angst voor de dood verdwijnt dan is er niets anders wat een mens echt angst aanjaagt wat dat is hetgeen wat hem de meeste angst aanjaagt. Velen zeggen dat zij niet bevreesd zijn voor de dood, maar ze zullen dat niet blijven zeggen wanneer de dood zich voor hun ogen bevindt.

Er wordt in India een verhaal over een houthakker verteld die toen hij werd overweldigd door zelfmedelijden nadat hij de hele dag lang had gewerkt, gewoonlijk zei: ´O, wat een leven! Wat een vreselijk leven, de hele dag moeten werken in de hete zon en hout moeten hakken. Ik wou dat ik dood was´. En soms was hij gewoon te zeggen: ´O dood, waarom kom je niet? Ik zou veel liever dood zijn dan zo´n leven te leiden!´ En op een dag kreeg de Dood medelijden met hem en verscheen hij voor zijn ogen. Maar op het moment dat hij naar de Dood keek was hij zo bang dat hij hem begon te smeken hem een beetje langer in deze wereld te laten. Hij zei dat hij nooit meer zijn naam zou aanroepen, dat hij nog heel graag een paar dagen meer op aarde zou willen leven. Zo is het met iedereen. Zij roepen de dood wanneer de dood niet aanwezig is, maar wanneer de dood komt, worden ze bang.

Het is de spirituele ziel die als resultaat van spirituele verwerving alle angst begint te ontstijgen. Zoals Ali heeft gezegd: ´Angst blijft niet langer in het hart van de spirituele mensen´. Want angst is als de duisternis en de verlichting is licht. Wanneer de verlichting komt verdwijnt de donkerte.

Wanneer iemand spirituele verwerving heeft bereikt dan houden zijn twijfels op te bestaan. Maar zonder spirituele verwerving heeft hij nog steeds twijfels hoe intelligent hij ook mag zijn. En heel vaak heeft iemand meer twijfels naarmate hij slimmer is. En er zijn er veel onder de intelligentste mensen die geen beslissing kunnen nemen: zij kunnen hun mind niet ordenen want zij twijfelen. En twijfel is het verval dat elke handeling vernietigt. Er is slechts een iets wat een mens boven de twijfel uittilt en dat is niet geloof, maar overtuiging. En overtuiging komt door spirituele verwerving.

We zullen vaak een geleerd iemand, die veel boeken heeft bestudeerd en die uiterst intelligent is, horen zeggen: ´Ik veronderstel dat het zo is´, of: ´Dat kan zo zijn´, of: ´Dat zou kunnen zijn´. De mysticus zegt dat nooit. De mysticus zegt: ´Het is zo´, of: ´Het is niet zo´. Er is overtuiging. Spirituele verwerving geeft iemand overtuiging.

Hebben de profeten en wijze mannen gezegd: ´Er kan een hiernamaals zijn, er kan een ziel zijn?´ of: ´Misschien is er een Dag des Oordeels?´ of: ´Misschien is er een God?´ Nee, zij hebben gezegd: ´Het is zo´. Zij wisten. Bovendien heeft de ziel die een weg naar onsterfelijkheid begint te zien geen angst of twijfel. Zij kijkt met een open hart naar wat er komt.

Spirituele verwerving maakt het zicht doordringend. Met andere woorden: voor de ogen van de spirituele persoon ontvouwen objecten en mensen zichzelf. Zij onthullen hun natuur, karakter en geheim. Het is net als een meester-drogist: van elk kruid weet hij hoe hij het moet gebruiken, hoe hij er een medicijn van kan maken. Op dezelfde wijze staat iedereen voor de spirituele ziel met de registratie van zijn natuur en karakter, samen met zijn verleden, heden en toekomst. Elke persoon is als een geschreven brief, hoewel een brief niet echt een goede vergelijking is. Want een brief is dood en hier is iets levends, iets communicatiefs en uiterst onthullends. Een brief kan heel weinig onthullen, maar een persoon onthult duizendvoudig meer. Alles wat woorden nooit kunnen uitdrukken wordt in een oogwenk toevertrouwd aan de spirituele ziel.

Heel vaak worden mensen misleid door de grote compassie, de gratie, verfijndheid en heiligheid van spirituele zielen. Zij zien wellicht in hun negatief-zijn een gebrek aan macht. Maar het is niet werkelijk zo. Integendeel, achter de verfijndheid, achter de heiligheid en die sympathieke en mededogende houding gaat een grote macht schuil, een macht van weerstand, een macht van voltooing. Echter, ze vinden hun machten niet zo belangrijk. Hoe grootser, hoe spiritueler ze zijn, hoe minder ze hun machten gebruiken. Het is als een kinder-ziel en een gerijpte ziel: als je in de hand van een kinder-ziel geld stopt dan zal diegene naar de winkels en de markten gaan en dingen kopen die hem aantrekken. Hij zal dat geld verkwisten en in korte tijd zal hij niets meer hebben. Maar een gerijpte ziel die hetzelfde bedrag heeft gekregen zal het wat langzamer gebruiken, wat bedachtzamer en er het beste uit halen, zichzelf en anderen er geluk mee schenkend.

En daarom maakt de spirituele persoon geen gebruik van zijn inspiratie of van zijn macht voor kleine, wereldse zaken. Hij gebruikt het economischer dan dezelfde macht of eenhonderdste van die macht die in handen van een ongecultiveerde ziel gebruikt zou worden. Bijvoorbeeld, als een gewoon iemand alles over zijn omgeving zou weten dan zou hij dat inzicht misbruiken als hij nog nieuwsgieriger zou zijn en zo klein zo zijn om tegen iedereen te vertellen wat hij had gezien. En dit is wat de meeste mensen doen. De mens is zeer nieuwsgierig waar het een ander betreft, maar hij geeft er geen zier om om zichzelf te kennen. Daarom dient de kleinheid van zijn natuur eerst afgeschud te worden. Wanneer je moreel ontstijgt boven de neiging om je tijd en denken aan de aangelegenheden van anderen te besteden die jou op geen enkele wijze aangaan, over hen sprekend, je meningen vormend over mensen, wanneer dit alles wordt opgegeven dan verkrijgt iemand het recht op spirituele verwerving. En iemand die kinderlijk genoeg is om zijn machten te gebruiken, als hij er al heeft, in het verrichten van wonderen of in het voltooien van zaken van een alledaagse wereldse aard, misbruikt ook zijn spirituele macht.

Een wetenschapper vroeg mij ooit of er een manier was om door spiritueel magnetisme een pen die op tafel lag op te tillen. Ik antwoordde: ´Er is voor een mysticus niets onmogelijk. Maar waarom tijd verspillen met het optillen van een pen, wanneer er zo veel menselijke wezens erop wachten om hoger opgetild te worden? Dit zou een veel beter resultaat teweegbrengen dan het optillen van een pen!´

Wat mensen vandaag de dag wensen is spiritueel inzicht en macht verkrijgen en dat gebruiken voor hun materiƫle voordeel. Zij denken dat als zij dingen in hun wereldse leven meer winstgevend kunnen maken dat dat de moeite waard is. Dit is als het gooien van paarlen voor de zwijnen. Zij zouden er beter aan doen met aards geld voedsel voor zwijnen te kopen en om hun spirituele paarlen daarvoor te gebruiken.

Het zakenleven, de handel en alle andere zaken vereisen inspanning, doorzettingsvermogen, kwalificaties en intelligent werk. Als je het op die manier doet ben je succesvol. Maar het geloof dat spirituele verwerving alleen gebruikt zou moeten worden voor werelds succes zou het tot een erg klein doel maken om te volbrengen. Spirituele verwerving is succes an sich. Alles komt tot de spirituele persoon. Als hij een zakenman is zal hij succesvoller worden. Maar hij zou niet moeten proberen op spirituele wijze te verwerven teneinde in de zakenwereld te slagen. Het accent dient te liggen op spirituele verwerving en alles zal volgen als iets vanzelfsprekends. Zoals Christus heeft gezegd: ´Zoekt u eerst het koninkrijk van God en alles zal u worden toegevoegd´. Derhalve zal spirituele verwerving altijd en in elke richting helpen wat het beroep van iemand ook is, of hij nu een schrijver, dichter, politicus of een uitvinder is, wat het beroep ook maar is.

Er bestaat geen groter succes dan spirituele verwerving, omdat die het verfijndere succes is, een succes dat in alles wat je doet wordt gereflecteerd en dat vruchtbare resultaten voortbrengt. Dat is de reden waarom mensen van vroeger het de steen van de filosoof heeft genoemd, want wat de steen van de filosoof ook maar aanraakt, of het nu ijzer, koper of brons is, het verandert in goud. Met andere woorden: alles wat het hart van de spirituele persoon ook maar aanraakt, verandert het in leven.

Iemand die spirituele verwerving bezit hoeft moreel geen sympathie te cultiveren, want sympathie komt als iets vanzelfsprekends zonder dat hij het cultiveert. Een spiritueel persoon kan niet anders dan sympathiek zijn. Het is een continue overstroming van liefde dat zich manifesteert door spirituele verwerkelijking. Het gaat zowel naar de wijze als naar de dwaas, naar de goede en naar de verknipte, net zoals de vergeving van Christus altijd bereid was voor de verknipte, zijn affectie voor de goede.

Het is liefde die zich manifesteert in verscheidene aspecten zoals compassie, vergeving, vriendelijkheid, gratie, affectie en als sympathie. Het is een en hetzelfde. En uiteindelijk ziet een spiritueel iemand in iemand anders geen afgescheiden entiteit. Zijn verwerkelijking laat hem voelen: ´Dat ben ikzelf´, en wanneer hij de andere persoon eenmaal als zichzelf ziet kan hij hem geen kwaad meer doen. Niemand op de wereld lijkt hem anders dan hijzelf en onderscheiden van hemzelf toe, maar hij ziet in iedereen de verscheidene aspecten van zijn eigen wezen. Op deze manier verruimt de spirituele ziel zich en bereikt ze volmaaktheid.