Orpheus

Aan de legenden van de Grieken uit de oudheid, van de Indiërs, de Egyptenaren en de Perzen is altijd een diepe betekenis verbonden. En het is ook uiterst interessant om te zien hoe de kunst van de Grieken, hoe mooi die ook is, een veel diepere betekenis had dan aan de oppervlakte leek; door die te bestuderen vinden we de sleutel tot die klassieke cultuur.

Een voorbeeld hiervan is de symbolische betekenis van het verhaal van Orpheus. We leren uit het eerste deel van dit verhaal dat er geen object bestaat, waarnaar iemand ooit vanuit de grond van zijn hart heeft verlangd, dat voor altijd verloren zal gaan. Zelfs als het object van liefde waarnaar iemand ooit heeft verlangd zich in de diepste diepten van de aarde zou bevinden, waar alleen de rede en niet het oog het kan bevatten, zelfs dan kan dat verworven worden als je je er met voldoende goede bedoelingen voor inspant. Het volgende wat we leren is dat het liefdes-element niet voldoende is om een object te verwerven; naast liefde hebben we wijsheid nodig, die wijsheid die in harmonie met de kosmische krachten ontwaakt en daarmee harmoniseert, je helpend om je object te verwerven.

De wijzen van alle tijden en van alle landen geven de waarheid toe dat degene die de kennis van geluid bezit de wetenschap van het gehele leven kent en dus betekent het aanroepen van de goden door Orpheus dat hij in aanraking komt met alle harmonieuze krachten die, met elkaar verenigd, hem het object brachten dat hij wenste te verwerven. Maar het fascinerendste deel van het verhaal is het einde, zowel artistiek als vanwege de betekenis ervan. Orpheus was voorwaarts aan het gaan met Eurydice in zijn kielzog en hij beloofde dat hij niet achterom zou kijken. Want op het moment dat hij achterom zou kijken zou Eurydice van hem weggenomen worden. De betekenis hiervan is dat het geheim van alle verwerving vertrouwen is. Als het vertrouwen van iemand negenennegentig mijlen lang voortduurt en er nog maar een mijl over blijft om het object te verwerven zelfs dan kan er geen verwerving worden verwacht als er twijfel opkomt. Hieruit kunnen we een les leren, een les die gebruikt kan worden bij alles wat we in het leven doen, bij elke bezigheid: dat we vertrouwen nodig hebben teneinde iets te verwerven. Zelfs het kleinste stukje gebrek aan vertrouwen in de vorm van twijfel zal alles bederven wat we hebben gedaan.

´Waarlijk, vertrouwen is licht en twijfel is duisternis´.