Optimisme en pessimisme

Optimisme representeert de spontane stroom van liefde. Optimisme vertegenwoordigt ook vertrouwen op de liefde. Dit laat zien dat de liefde die op liefde vertrouwt optimisme is. Pessimisme komt voort uit een teleurstelling, uit een slechte impressie die een hinderpaal blijft op het pad. Optimisme schenkt een hoopvolle houding aan het leven, terwijl je met pessimisme duisternis op je pad ziet. Pessimisme vertoont ongetwijfeld soms nauwgezetheid en slimheid en het kan ook ervaring laten zien. Alleen nauwgezetheid echter zal nooit voldoende zijn om de moeilijkheden het hoofd te bieden die je in je leven tegenkomt. Het is vertrouwen dat de problemen ervan oplost. De wijze mensen hebben begrepen dat slimheid niet ver reikt. Slimheid gaat tot een bepaalde hoogte en niet verder, want slimheid is kennis die tot de aarde behoort. En wat ervaring betreft: wat is de ervaring van de mens? Je bent alleen trots op je ervaring totdat je hebt gezien hoe veelomvattend de wereld is. In elke bedrijfstak en in elke leerschool is er altijd ervaring nodig, maar hoe verder je vordert in ervaring hoe meer je inziet hoe weinig je weet.

Het psychologische effect van optimisme is zodanig dat het helpt om succes te brengen, want het is zo dat God door de spirit van optimisme de wereld heeft geschapen. Optimisme komt van God en pessimisme ontstaat vanuit het hart van de mens. Met hoe weinig ervaring de mens ook van het leven heeft, leert hij: ´Dit zal niet slagen, dat zal niet voldoende zijn, dit zal niet goed komen´. Voor degene die optimistich is maakt het niet uit of het uiteindelijk goed komt: hij zal het erop wagen. Want wat is het leven? Het leven is een kans en voor de optimistische mens is deze kans een belofte, terwijl die voor de pessimistische persoon verloren gaat. Het is niet zo dat de Schepper de mens vormt om die te verliezen, maar het is de mens zelf die erin faalt de gelegenheid aan te grijpen.

Veel mensen verlengen hun ziekte door toe te geven aan pessimistische gedachten. Je zult vaak zien dat voor degenen die vele jaren geleden hebben aan een bepaalde ziekte, die ziekte zo werkelijk wordt dat de afwezigheid ervan onnatuurlijk schijnt. Zij geloven dat ziekte hun natuur is en de afwezigheid ervan is iets wat ze niet kennen. En op die manier houden ze de ziekte in zich. Dan zijn er pessimistsiche mensen die denken dat ellende hun lot in het leven is, dat ze geboren zijn om verknipt te zijn, dat ze niet anders kunnen dan ongelukkig zijn, dat de hemel en de aarde tegen hen zijn. Zij zijn echter zelf hun ellende en pessimisme behoort bij hen. Het leven van de mens hangt af van het object van zijn concentratie, dus als hij zich concentreert op zijn ellende dan moet hij zich wel ellendig voelen. Iemand die een bepaalde gewoonte heeft die hij niet goedkeurt denkt vaak dat hij er hulpeloos in is daar het zijn natuur is. Maar niets is de natuur van de mens behalve datgene wat hij voor zichzelf maakt. Net zoals de gehele natuur door God is gemaakt, zo wordt de natuur van elk individu door hemzelf gemaakt. En net zoals de Almachtige de macht heeft om Zijn natuur te wijzigen, zo is het individu in staat zijn natuur te veranderen. Onder alle schepselen van deze wereld heeft de mens het meeste recht om optimistisch te zijn, want de mens vertegenwoordigt God op aarde, God als Rechter, als Schepper en als Meester van Zijn gehele schepping. De mens is de meester van zijn leven, van zijn eigen aangelegenheden – als hij dat toch eens zou weten.

Iemand met een optimistische aard zal iemand die in de zee van angst en teleurstelling aan het verdrinken is, helpen. Terwijl daarentegen als iemand die ziek of zwaarmoedig is bij een pessimistisch iemand komt, die pessimist hem naar beneden zal trekken en hem met zich mee naar de diepten zal laten zinken. Aan de kant van de ene is er leven, aan de kant van de ander is er dood. De een klimt naar de top van de berg, de ander daalt af naar de diepten van de aarde. Is er een groter helper in zorg en ongeluk, wanneer elke situatie in het leven donker lijkt, dan de spirit van optimisme die weet dat alles goed zal komen? Het is niet overdreven als ik zeg dat juist de spirit van God in de vorm van de optimistische spirit de mens te hulp komt.

Het maakt niet uit hoe moeilijk een situatie in het leven is, hoe groot de moeilijkheden zijn, zij kunnen allemaal worden overwonnen. De eigen pessimistische spirit van iemand echter deprimeert hem wanneer hij zich toch al in de put zit. De dood is te prefereren in ellende door een pessimistisch iemand gedeprimeerd te worden en de grootste beloning die er in de wereld kan zijn is de spirit van optimisme, terwijl daarentegen de grootst straf die de mens gegeven kan worden voor zijn slechtste zonde pessimisme is. Waarlijk, degene die hoopvol is in het leven zal slagen.