De diepere kant van het leven

In deze moderne tijden beschouwen mensen een intellectueel leven of een leven van handenarbeid als een normaal leven. Een praktisch-ingesteld iemand wordt beschouwd als iemand met een gezond verstand en gezond verstand reikt niet verder dan de beperkte grenzen ervan. Een praktisch-ingesteld iemand is degene die het beste weet hoe hij zijn materiële belangen moet behartigen in de continue strijd van het leven. Sommigen noemen gezond verstand positivisme: alleen geloven in alles wat echt blijkt te zijn voor onze zintuigen en in alles wat waargenomen kan worden, gevoeld kan worden en door onze mind ervaren kan worden. Om deze reden hebben we, ondanks grote en niet-eindigende vooruitgang in de materiële wereld, de deur gesloten naar een andere wereld van vooruitgang die alleen binnengegaan kan worden door de deur te openen naar de diepere kant van het leven. De mens kijkt doo zijn vorm en kenmerken, door zijn fysieke constructie, naar één kant en bedekt de andere kant met zijn eigen zelf. De mens ziet wat er zich voor hem bevindt, maar niet wat er zich achter hem bevindt. Daar hij zo door de natuur is gemaakt kan hij niet in de diepere kant kijken, helemaal in beslag genomen als hij is door het leven aan de oppervlakte.

Er lijkt vandaag de dag een grotere behoefte te bestaan aan het innerlijke leven dan er ooit geweest is. De kwaliteit van het hoofd wordt dezer dagen ontwikkeld, terwijl daarentegen de kwaliteit van het hart in ontwikkeling gebracht moet worden teneinde balans in het leven te brengen. Het leven, dat zo is gebalanseerd, kan dan voorbereid worden voor de innerlijke ontwikkeling of het spirituele leven. Veel mensen beschouwen sentiment als totaal onbelangrijk, iets wat weggehouden zou moeten worden van het centrale thema van het leven dat vandaag de dag intellectualiteit behelst. Een ieder die aandacht heeft besteed aan de diepere kant van het leven zal de macht en inspiratie bevestigen die opwellen wanneer het hart eenmaal wordt aangewakkerd. Iemand met hartkwaliteit hoeft niet noodzakelijkerwijs eenvoudig te zijn, hij hoeft niet noodzakelijkerwijs het intellect weg te gooien; het is slechts zo dat de hartkwaliteit een parfum in het intellect produceert net als de geur in een bloem. Zeden die zijn geleerd uit logica zijn droge zeden – een vrucht zonder sap, een bloem zonder geur. De hartkwaliteit produceert vanzelf deugden die niemand kan onderrichten; een liefhebbend iemand, iemand met sympathie in zijn hart, onderricht zeden via zichzelf. De balans tussen denken en voelen bereidt de ziel voor op het zaaien van het zaad van het innerlijke leven.

Er zijn drie stappen die je eerst dient te nemen teneinde bij het spirituele leven uit te komen. De eerste stap is de kennis van de aard en het karakter van de mens. Een zoeker zet zijn eerste stap op het pad van waarheid wanneer hij in staat is zijn naasten volledig te begrijpen en de oplossing te vinden voor elke probleem dat verbonden is met zijn naasten.

De volgende stap is inzicht hebben in de natuur van dingen en wezens, oorzaak en gevolg te begrijpen en in staat te zijn de oorzaak der oorzaken en het gevolg der gevolgen te vinden; in staat te zijn de reden der redenen en de logica der logica´s te zien. Wanneer iemand in staat is het goede in het kwade te zien en het kwade in het goede te zien en wanneer hij in staat is de verkeerde kant van het juiste en de juiste kant van het verkeerde te zien dan heeft hij de volgende stap op het spirituele pad gezet.

De derde stap is uitstijgen boven alle pijn en het genot van het leven, in de wereld te zijn en niet van de wereld, te leven en tegelijkertijd niet te leven. Zo iemand wordt een levende dode, een dode die altijd leeft. Onsterfelijkheid moet niet alleen in het hiernamaals gezocht worden; als het al ooit verworven wordt dan wordt dat tijdens je leven verworven. In deze derde fase van de ontwikkeling ben je in staat geluk, macht, kennis, leven en vrede binnenin jezelf te verwerven, onafhankelijk van alle uiterlijke dingen.

De spirituele kennis die altijd door ontwaakte zielen is gezocht zal altijd door hen worden gezocht. In vroeger tijden zochten de zoekers naar een gids op dit pad, een gids die hen inwijdde in de mysteries van de diepere kant van het leven, en als het geheim eenmaal was onthuld bleef het niet langer een mysterie voor hen. Degene die nog niet ontwaakt is tot de innerlijke kant van het leven heeft het leven niet ten volle ervaren; hij heeft slechts een kant van het leven gezien, wellicht de interessantere kant, maar niettemin de minder werkelijke kant. Degene die beide kanten van het leven, het uiterlijke en het innerlijke leven, heeft ervaren heeft zeker het doel van zijn leven op aarde vervuld.