De conservatieve spirit

Er staan twee verschillende gezichtspunten over alles in de wereld voor je open: het liberale en het conservatieve. En elk van deze gezichtspunten geeft iemand een gevoel van bevrediging omdat er in beide een bepaalde mate aan deugd zit. Wanneer iemand vanuit het conservatieve gezichtspunt naar zijn familie kijkt dan wordt hij zich bewust van familietrots en handelt hij op elke mogelijke wijze zodanig dat hij de eer en waardigheid van zijn voorouders hooghoudt. Hij volgt de ridderlijkheid van zijn voorvaders en door er vanuit dit gezichtspunt naar te kijken verdedigt en beschermt hij degenen die tot zijn familie behoren, of ze dat nu wel of niet waard zijn. Op deze manier helpt hij een vlam, die wellicht al vele jaren brandt, gaande te houden door het als een fakkel gedurende zijn gehele leven in zijn handen te houden om zijn weg te gidsen. En wanneer je vanuit een conservatief gezichtspunt naar je land kijkt geeft dat je een gevoel van patriottisme, dat het substituut voor religie is in de moderne wereld. Het is ongetwijfeld een deugd in die zin dat je je gehele land als je familie begint te beschouwen. Je zorgt dan niet alleen voor je eigen kinderen, maar ook voor de kinderen van het gehele land. De mens geeft zijn leven wanneer de gelegenheid zich voordoet om zijn land, de waardigheid, de eer en de vrijheid van zijn volk te verdedigen.

De conservatieve spirit is de individualiserende spirit, dat het centrale thema is van de schepping in haar geheel. Het is de spirit die heeft gefunktioneerd als de zon. Maar voor deze spirit zou er alleen het aldoordringende licht bestaan en het is de macht van deze spirit werkzaam in de natuur die veel takken op een stam samenhoudt en een aantal bladeren op een tak samenhoudt. Ook is het deze spirit werkzaam in het lichaam van de mens die de handen en de voeten bij elkaar houdt en hem zo een individuale eenheid laat zijn. Er bestaat echter altijd het gevaar dat deze spirit, als die is toegenomen, congestie kan produceren. Wanneer er te veel familie-trots is leeft de mens alleen maar in zijn trots, zijn plicht jegens de mensheid vergetend en niets erkennend van hetgeen dat hem met anderen buiten de beperkte circel van zijn familie verenigt. Wanneer deze congestie wordt geproduceerd in een land dan resulteert dat in allerlei rampen, zoals oorlogen en revoluties met geweld en destructie. De nachtmerrie die de mensheid recent heeft ervaren is het resultaat geweest van een wereld-congestie geproduceerd door het extreme van deze zelfde spirit.

Dit laat zien dat het niet waar is dat deugd iets anders is dan zonde. Hetzelfde wat eens een deugd was kan een zonde worden. Deugd of zonde is niet alleen handelen, het is ook de omstandigheid, de houding die je tot een bepaalde actie aanzet en het is het resultaat van een actie die het tot zonde of tot deugd maakt. Het leven is beweging, de dood is het stoppen van de beweging. Congestie stopt het, circulatie beweegt het. De conservatieve spirit is nuttig voor zover hij in beweging is, met andere woorden, voor zover hij zichzelf verbreedt. Als iemand die trots is op zijn familie, nadat hij zijn plicht jegens zijn eigen volk heeft verricht de volgende stap zet en dat is om zijn medeburgers te helpen en de derde stap zet en dat is om zijn land te verdedigen dan gaat hij vooruit. Zowel zijn familie-trots als zijn patriottisme zijn ongetwijfeld deugden, want zij leiden hem van het een naar het ander wat beter is.

Congestie komt wanneer iemand helemaal in beslag wordt genomen door zijn eigenbelang. Als hij zo opgaat in zijn eigen familie en de trots en het belang ervan dat er niemand in de wereld voor hem bestaat behalve zijn eigen volk dan wordt zijn patriottisme een sluier over zijn ogen, hem verblindend zodat hij noch in staat is anderen van dienst te zijn noch zelfs zijn eigen volk van dienst te zijn. In zelfzuchtigheid bevindt zich een illusie van voordeel, maar op het eind blijkt het voordeel verworven door zelfzucht waardeloos te zijn. Het leven is het voornaamste om te beschouwen en het ware leven is het innerlijke leven, de verwerkelijking van God, het bewustzijn van je spirit. Wanneer het menselijke hart zich bewust wordt van God is dat als een luchtbel die terugkeert naar de zee; het verspreidt zich en breidt de golven van zijn liefde uit naar vriend en vijand. En zich steeds verder verspreidend verwerft het perfectie.