Voorwoord

Dit deel van de Volumes, het veertiende van wat de herziene complete uitgave van het werk van Hazrat Inayat Khan’s filosofie, theorie en praktijk van mystiek is, is ook de derde keer dat het verschijnt onder de nieuwe serie boeken die als titel A Sufi Message of Spiritual Liberty heeft. De titel overnemend die Hazrat Inayat Khan zelf aan zijn eerste publicaties heeft gegeven is deze serie bedoeld om geleidelijkaan de tot nu toe bekende boekenserie te vervangen, die vanaf 1960 als The Sufi Message of Hazrat Inayat Khan is gepubliceerd.

De motieven van de redactie om de publicatie van de complete uitgave voort te zetten en te herzien worden uitgebreid uitgelegd in het Voorwoord van Volume VIII. Er is, naast het opnieuw in herinnering brengen dat de nieuwe serie de complementering van het gehele corpus van de leringen van Hazrat Inayat Khan beoogt en het duidelijk te herkennen orale karakter ervan wil behouden, verder weinig aanleiding om de motieven hier opnieuw uitvoerig te behandelen. Volstaat op te merken dat de nieuwe Volumes VIII en XIV samen een zeer uitgebreide versie van de Sufi Teachings, het achtste deel in de eerdere serie, vormen.

Echter, een sectie van dat eerdere deel VIII, dat inleidende hoofdstukken op de geschiedenis, natuur en het doel van het soefisme en de soefis bevat, wordt nog bewaard om in een volgend deel te worden opgenomen, net zoals sommige individuele lezingen over andere onderwerpen die naar de mening van de redacteuren ergens anders beter op hun plaats zijn. Sommige onderwerpen verschijnen nu onder een andere – meestal hun oorspronkelijke – titel, terwijl daarentegen een uiterst beperkt aantal hoofdstukken helemaal weggelaten dienden te worden, daar zij waren samengesteld uit twee of meer verschillende bronnen of waren afgeleid uit een onzekere oorsprong.

Sommige van de vroege uitspraken en uitdrukkingen van Hazrat Inayat Khan die zijn bewaard in de vorm van fragmenten, werden door zijn eerste discipelen samengesteld en met zijn toestemming gereconstrueerd tot artikelen. In latere tijden – vanaf 1921/1922 – werden zijn lezingen en toespraken accuraat en compleet opgeschreven en bewaard. De huidige uitgave geeft deze in hun totaliteit weer. Verschillende items die waren samengesteld in hoofdstukken van de eerste uitgave van Sufi Teachings worden nu – voor zover ze konden worden herleid tot hun oorsprong – apart gepubliceerd als ideëen, aforismen en antwoorden op vragen. (Zie bijvoorbeeld de hoofdstukken ‘Liefde’, ‘Gerechtigheid en Vergevinsgezindheid’, ‘Geweten’ en ‘Paren van tegenstellingen’). Gedetailleerdere informatie over dit onderwerp is verkrijgbaar bij de uitgever van het Algemeen Secretariaat van de Soefi Beweging: Anna Paulownastraat 78, 2518 BJ Den Haag, Nederland.

Net als zijn voorgangers bevat het huidige deel meer verhandelingen en leringen die op verschillende tijden en plaatsen zijn gehouden dan een serie lezingen omtrent een enkel thema. Echter, in hun keuze van het gepubliceerde materiaal hebben de redacteuren zich ingespannen om nu lezingen op te nemen die een verder licht werpen op het gegeven onderwerp, soms voorzienend in een nadere verklaring, soms hetzelfde onderwerp behandelend vanuit verschillende gezichtspunten. De lijst van documenten aan het einde van het boek bevat verdere relevante informatie.

Hazrat Inayat Khan beschouwde een betrouwbare weergave van zijn woorden essentiëel teneinde zijn leringen volledig uit te leggen. Volgens hem is de waarheid datgene wat niet in woorden uitgedrukt kan worden. Geen enkel systeem kan de waarheid bevatten die voor de soefi hetzelfde is als God. Toch bestaat zijn gehele werk eruit deze waarheid aan de wereld te schenken, zodat die in al haar verschillenden aspecten, die als verschillende facetten van een diamant zijn, ontdekt kan worden.

In de hoofdstukken van deze Sufi Teachings laat Hazrat Inayat Khan zijn constant verlangen naar het instrueren en gidsen van de mensheid zien, haar gidsend in de richting van een betere kennis en een beter begrip van de vele problemen van de wereld en van de eindeloze moeilijkheden van het leven.