Voorwoord

´Geliefden van God, tot welk ras, welke kaste, welk gezindte of land je ook hoort je wordt toch onbevooroordeeld bemind door God´ (blz. 11). Dit boek gaat over onze goddelijke erfenis, het licht van de ziel, een vonkje van het Goddelijk Licht. De ziel snakt naar vrijheid. Vandaar dat Hazrat Inayat Khan de Soefi-Boodschap de boodschap van spirituele vrijheid heeft genoemd. Dit heeft betrekking op de toestand waarin je voor innerlijke vrede en geluk niet langer afhankelijk bent van uiterlijke omstandigheden en van de grillen van je mind. Vrijheid wordt door discipline bereikt. Discipline wordt verworven door liefde en sympathie voor zowel het doel als de weg.

Dit boek presenteert een aantal teksten over dit onderwerp. In 1910 vertrok Hazrat Inayat Khan vanuit zijn geboorteland India naar het Westen waar hij de Soefi-Boodschap diende te brengen. In de eerste vier jaar reisde hij uitgebreid door de Verenigde Staten en door Europa en bij de uitbraak van WO-I vestigde hij zich tijdelijk in Londen, waar hij een groep leerlingen om zich heen verzamelde die hij de basis-ideëen van de Soefi-gedachten en Soefi-ideëen begon te onderrichten. Een gedeelte van die leringen die geschikt waren voor verdere distributie werden verzameld in de boeken die dit boek bevat, het vijfde deel van de serie die mettertijd gepubliceerd wordt.

Een Soefi-Boodschap voor spirituele vrijheid is het eerste hiervan. Het verscheen in 1914, in 1918 gevolgd door Aqibat, het leven na de dood. De andere boeken in dit deel Menselijke en goddelijke liefde, Parels uit de ongeziene oceaan en Het fenomeen van de ziel werden in 1919 gepubliceerd. Metafysica is ook een vroege set leringen, de eerste publicatie ervan werd echter opgeschort tot 1939.

Het deel over Spirituele vrijheid is op prachtige wijze een kernachtige presentatie van de Soefi-weg, met de nadruk op verlichte filosofie, die in Parels wordt aangevuld door de psychologische kant ervan, helemaal doordrongen door de geïnspireerde mystiek van de Murshid.

Aqibat en Het fenomeen van de ziel bestrijken het item van de dood en het leven in het hiernamaals in hoofdstukken als De dood, De Dag des Oordeels, Hemel en Hel, Manifestatie, De wereld van de engelen, Erfelijkheid en Reïncarnatie.

Bovendien raakt het ook aan spiritisme in Obsessie, Spook plaatsen en Spiritisme. Metafysica vult dit deel van de filosofie van Hazrat Inayat Khan aan door gezichtspunten te bieden over de relatie met ons lezen op aarde en de relatie van de ziel met je lichaam en mind, eindigend in een prachtig hoofdstuk over de straling van de ziel.

Menselijke en goddelijke liefde onderricht de essentiële moraal van liefde, niet in termen van wat wel en wat niet te doen, maar van de prachtige essentie ervan: het zelf waardoor je helemaal in beslag bent genomen te vergeten in de schoonheid van het Zelf. Dat wordt geïllustreerd door enkele klassieke verhalen over het onderwerp.