God

Geliefden van God, tot welk ras, welke kaste, overtuiging of welk land je ook hoort, je wordt toch onbevooroordeeld bemind door God. Je kunt al of niet geloven in het allerhoogste Wezen, dat maakt Hem niets uit. Zijn genade en goedertierenheid stromen door al Zijn machten heen zonder onderscheid te maken in vriend of vijand.

´Elk blad aan de boom toont Allah´s genade
Slechts de vrome mind hoort hun heilige lagen´.

De zon, de maan en de sterren geven licht; de tijdige verandering van de seizoenen bevordert de gezondheid en de opgewektheid; de regen laat graan, vruchten en bloemen groeien; en de afwisseling van dag en nacht biedt de gelegenheid om te werken en om te rusten.

´Aarde, water, vuur en lucht,
Zijn op harmonieuse wijze werkzaam.
Voor U bereiden ze altijd voedsel,
Ge zoudt niet ondankbaar moeten eten.
Want hoe elke dag de zon schijnt en dient,
Verdient Allah alle lof van U´.

Als je je eigen lichaam bestudeert, zul je ontdekken dat het mechanisme ervan het oorspronkelijke model is van het kunstmatige mechanisme van de wereld. Kunst en wetenschap falen als ze worden vergeleken met die van Zijn natuur. Hoe perfect zijn het oor, de ogen en alle andere organen in vorm en mechanisme aangepast aan het doel dat ze moeten dienen! Hoe vrijelijk worden de behoeften van het leven, water, lucht en voedsel verstrekt; voor het ongeboren kind wordt zelfs melk vervaardigd in de borst van de moeder. Zouden we niet de vrijgevigheid van de Schepper moeten waarderen en hem elk moment met nederigheid en dankbaarheid moeten bedanken? ´Geprezen zij Allah, de aanbidding van Hem is het middel om nader tot Hem te komen en het dank zeggen aan Hem brengt een toename van weldaden met zich mee. Elke adem die wordt ingeademd verlengt het leven en verlevendigt het gestel wanneer die wordt uitgeademd. In elke ademhaling worden bijgevolg twee zegeningen omvat en voor elke zegening is er een aparte dankzegging nodig´ (Sa´di).

Hij heeft jou gevormd en gemodelleerd naar Zijn eigen beeltenis en heeft jou Ashráf al-Makhluqát gemaakt, het hoogste van alle wezens en de trots van het universum, door jou het commando te geven over alle andere wezens van beide werelden. Zoals er in de Koran staat: ´Zie je niet dat Allah alles op aarde aan jou ondergeschikt heeft gemaakt?´ En tegelijkertijd heeft Hij jou, door Zijn genade, de eigenschappen van het mens-zijn gegeven: vriendelijkheid, dankbaarheid, rechtvaardigheid, bescheidenheid, vroomheid, sympathie, ontzag, moed, geduld, liefde, kennis en wijsheid. Dit is een openlijk bewijs dat jij het ware doel van de schepping en de meest geliefde van God bent.