Soefi-training

De murshid prefereert een mureed van wie de mind onbezwaard is door andere trainingsmethoden; die vrij is van wereldse beslommeringen en die met hart en ziel is bezeten door een doorzettingsvermogen; die in staat is zichzelf met volmaakt vertrouwen en met volmaakte devotie toe te vertrouwen aan de leiding van zijn murshid.

De praktijk van harmonie en gematigdheid is essentieel maar de murshid schrijft zijn mureeds nooit het ascetische leven voor; het is eerder een bijzonderheid van de Soefi training dat de mureed meer dan anderen wordt gestimuleerd om de wereld te waarderen en ervan te genieten. De murshid creƫert aanvankelijk goddelijke liefde in de mureed, die in de loop van de tijd zijn hart zo zeer ontwikkelt en zuivert dat het de deugden van het mens-zijn toestaat zich vrijelijk uit zichzelf te ontwikkelen. Hij ontvangt dan steeds meer goddelijke wijsheid vanuit het vastgestelde kanaal en arriveert op het eind complete zelf-verwerkelijking.

Er is geen algemene studielijn voor mureeds; ieder ontvangt de speciale training die het best is aangepast op zijn behoeften. Met andere woorden: de murshid schrijft als een spirituele arts een geschikte remedie voor om elke mureed te genezen. Er is geen tijdslimiet voor de vooruitgang tot een bepaalde graad. Voor de een kan de verwerkelijking meteen na de initiatie komen; voor een ander kan het gedurende zijn gehele leven niet verleend worden. Onder de Uitspraken van Mohammed vind je: ´Het hangt slechts van de genade van Allah af wie Hij er vriendelijk voor uit wil kiezen´.

Toch is er hoop op succes: ´Een ieder die een stap in de richting van de genade van Allah zet, naar hem toe doet de Goddelijke genade tien stappen om hem te ontvangen´ (id.).