Magnetisme

Er is geen groot verschil tussen magnetisme en een electrische stroom. Wetenschappers zijn nooit in staat geweest om een antwoord te gevenop de vraag van wat electriciteit werkelijk is; maar je kunt zeggen dat electriciteit tot op een bepaalde hoogte magnetisme is en magnetisme electriciteit. Aantrekkingskracht is magnetisme, kracht die kracht en energie geeft is electriciteit; het is in essentie hetzelfde als kracht. Maar hoe interessant het onderwerp van magnetisme ook is vanuit een wetenschappelijk gezichtspunt, het is net zo interessant of zelfs nog interessanter vanuit een mystiek gezichtspunt.

Een magneet en iets wat naar de magneet wordt aangetrokken hebben een relatie. De magneet representeert de essentie, waarvan het object dat wordt aangetrokken een deel bevat. Heel vaak vind je geen enkel spoor van die essentie in het object dat de magneet aantrekt, maar tegelijkertijd is de essentie er en dat is de logische reden waarom het wordt aangetrokken.

De mensen uit de oudheid hadden de gewoonte te erkennen dat de relatie tussen twee personen van hetzelfde bloed door dat magnetisme werd beïnvloed en een diepe studie van dit feit zal zeker bewijzen dat er een onbekende aantrekkingskracht is tussen twee mensen die bloedverwanten zijn. Een voorval dat laatst plaatsvond is er een voorbeeld van. Een man uit Stockholm bracht een bezoek aan Londen, waar hij niet dacht relaties te hebben of, als er al enige zouden zijn, dat ze dan van een eeuw geleden waren. Op straat riep iemand hem bij zijn naam. Toen hij zich omdraaide verontschuldigde de man die hem had geroepen zich terwijl hij zei: ´Neem me niet kwalijk, ik heb me vergist´. Maar hij vroeg: ´Hoe wist je mijn naam? De naam die je riep is de mijne!´ En toen ze met elkaar in gesprek gingen kwamen ze erachter dat ze neven waren, ofschoon erg verre neven.

Hoe meer aandacht we aan dit onderwerp besteden, hoe meer bewijs we ervan kunnen vinden dat een element aangetrokken wordt door een gelijksoortig element. Sa´di zegt: ´Element trekt element aan net zoals een duif tot een duif en een arend tot een arend wordt aangetrokken´. Maar vinden we hetzelfde niet elke dag in het leven? Wanneer een gokker naar een ander land gaat dan trekt hij, je weet niet hoe, zeer snel een andere gokker aan. En het is niet alleen wanneer twee mensen van het gelijksoortige element elkaar ontmoeten dat zij dan tot elkaar worden aangetrokken, maar zelfs omstandigheden, het leven zelf, veroorzaakt hun ontmoeting; het leven zelfs brengt ze samen. En derhalve is het natuurlijk dat iemand die erg verdrietig is een bedroefd iemand aantrekt die zich bij hem voegt; degene met vreugde, met geluk, trekt van nature geluk aan. En op deze manier is magnetisme door de gehele schepping heen werkzaam; en je zult in alle aspecten de fenomenen van magnetisme zien, zowel in de fysieke wereld als in de mentale sferen. Je kunt natuurlijk niet zeggen dat een element altijd hetzelfde element aantrekt, want het element trekt ook aan wat het ontbeert, wat er tegengesteld aan is. Wanneer we denken aan vriendschap dan zien we dat we bij sommigen geneigd zijn vriendschap te voelen en dat we bij anderen geneigd zijn om weg te blijven. En het meest interessante deel is dat de degenen bij wie we niet de neiging hebben om er bevriend mee te raken, ook sommige mensen hebben die in vriendschap tot hen worden aangetrokken. Dit voert ons naar de waarheid die in musicale harmonie ligt: hoe twee noten een relatie tot elkaar hebben en hun combinatie een harmonie teweegbrengt.

Als we dan nu aankomen bij de kwestie van het praktische nut van magnetisme, of je nu in de zakenwereld of in de handel, of je nu thuis werkt of in de politiek, in welke situatie je je ook bevindt, je zult altijd ontdekken dat magnetisme het geheim van je voortgang in het leven is; en wat kwalificaties betreft, waaraan we zoveel waarde hechten, zul je ontdekken dat talloze mensen die zeer hoog gekwalificeerd zijn niet vooruitgaan door dit leven heen vanwege een gemis aan magnetisme. Heel vaak kan er een hoog gekwalificeerd iemand zijn, maar heeft degene naar wie hij is gegaan al genoeg van hem voordat hij over zijn kwalificatie heeft gesproken. Persoonlijkheid speelt zo´n belangrijke rol in het leven dat zelfs de afwezigheid van kwalificaties wordt getolereerd wanneer de persoonlijkheid magnetisme heeft. In deze tijden, waarin materialisme zozeer toeneemt dat persoonlijkheid minder belangrijk wordt gevonden door de maatschappij en waarim heldendom geen plaats in het leven heeft, is magnetisme op automatische wijze werkzaam en blijkt zelfs nu het meest essentiële en dat zal altijd zo blijken te zijn. Mensen gaan echter over het algemeen niet diep in op het onderwerp van magnetisme en erkennen persoonlijk magnetisme alleen door de aantrekkingskracht die ze voelen.

Wanneer we persoonlijk magnetisme beschouwen dan kunnen we die in vier verschillende klasssen onderverdelen.

De eerste soort, de gewone soort van magnetisme, houdt zich bezig met het fysieke plan; en dit magnetisme heeft te maken met voedsel, met hygiëne, met regelmatig leven, met de juiste ademhaling en met de regeling van activiteit en ontspanning. Dit magnetisme hangt ook af van leeftijd, net als de stijgende en dalende noten in een octaaf. Het kan vergeleken worden met de lente, die komt en gaat; en tegelijkertijd is dit magnetisme afhankelijk van alles wat tot de fysieke wereld behoort, daar het een fysiek magnetisme is.

Dan is er het magnetisme dat mentaal genoemd kan worden. Iemand met een sprankelende intelligentie wordt van nature het centrum van zijn gemeenschap. Degene die ad rem is en een scherpe perceptie bezit, die zich goed uit kan drukken en die snel van begrip is, is degene die altijd anderen om hem heen aantrekt en op wie iedereen gesteld is. Degene die mensenkennis heeft, die van de hoed en de rand weet, trekt vanzelf mensen naar zich toe. Als er al een of andere kwalificatie bestaat is het deze wel; en zonder deze kwalificatie kan iedere andere kwalificatie niet van veel nut zijn. Iemand wordt echter met deze sprankelende soort intelligentie geboren. Hij is degene die een genie wordt, die dingen volbrengt en die anderen helpt iets te volbrengen, want anderen zijn afhankelijk van zijn mind. Deze persoon kan zichzelf gidsen en anderen leiden. En met al ons denken over gelijkheid waardoor we zo in beslag worden genomen, zullen we ontdekken dat het deze persoon is die de strijd in het leven zal winnen en dat het deze persoon is die boven de massa staat, die leidt en zonder wie velen verloren raken.

De vraag is hoe dit magnetisme ontwikkeld kan worden. Dit magnetisme wordt ontwikkeld door studie, concentratie, een scherpe observatie van het leven en door de kennis van ontspanning. Heel veel intelligente mensen stompen in de loop van de tijd hun intelligentie af omdat ze niet weten hoe ze zich moeten concentreren en hoe ze zich in hun leven kunnen ontspannen; omdat er een bepaalde voorraad aan energie is die wordt bewaard en die beperkt is, en wat gebeurt er uiteindelijk wanneer er te veel druk op die beperkte energie wordt uitgeoefend? Iemand wordt dan steeds minder intelligent en zijn macht van de mind wordt elke dag minder. Elke keer wanneer je een zeer intelligent iemand vindt die elke dag dommer wordt bewijst dat altijd dat de hoeveelheid energie die er was is verbruikt. Derhalve blijft dit magnetisme in goede conditie wanneer je weet hoe je je energieën bewaart door ontspanning, hoe je je ontspant en je intellect verscherpt. Wat er over het algemeen gebeurt is dat er grote verantwoordelijkheid komt te rusten op de intelligente persoon. Er wordt van hem veel meer gevraagd dan van mensen die intelligentie missen. Als hij zijn mind niet de rust gunt doordat hij niet weet hoe hij moet ontspannen en als hij zich niet concentreert en zo zijn intellect verscherpt, dan zal die vanzelf net als een mis dat continu wordt gebruikt, afgestompt raken; het continue gebruik van het intellect zal hem vanzelf met de mond vol tanden doen staan.

Het derde aspect van magnetisme is misschien een hogere soort dan de twee die hiervoor zijn beschreven, want dit magnetisme is basaler en heeft een diepere invloed op iemand anders. Dit is het magnetisme van liefde, van sympathie, van vriendelijkheid. Degene van wie het magnetisme groter is dan alle andere magnetismen die we kennen, is degene die van nature sympathiek is; degene die tolereert, vergeet, vergeeft; degene die geen verbittering of kwaadwillendheid in zijn mind jegens een ander vasthoudt; degene die schoonheid bewondert en waardeert, die die schoonheid liefheeft in de kunst, in de natuur, in al zijn vormen en die vriendelijk is tegen vriend en vijand, tegen een kennis, tegen een vreemde, tegen allen; degene die kan verdragen en die kan lijden en die de macht heeft om tijdens alle levensomstandigheden geduld te hebben, die de pijn van een ander in zijn hart voelt en die altijd bereid is een vriend te worden. We hoeven niet ver te gaan om dit te vinden. In onze leefomgeving vinden we velen in wie we deze kwaliteit waarderen.

Op een dag zag iemand die veel had gereisd een Indische mysticus en hij zei: ´We hebben zo veel gehoord en gelezen over de heiligen, wijze mannen, Mahatma´s en meesters die in Indië leven maar toen ik er naar toe ging vond ik er geen´. En de mysticus zei tegen hem: ´Je had niet zo ver hoeven gaan. De zielen die de moeite waard zijn, de zielen die van elkaar houden, de heiligen en wijze mannen, kunnen overal gevonden worden´.

Als we hen kunnen waarderen dan kunnen we hen vinden; maar als we hen niet kunnen waarderen dan zouden we, zelfs als er een engel naar ons toe zou komen, niet in staat zijn die kwaliteiten in hem te vinden. Noem hem een heilige of een wijze man, noem hem een profeet of een Mahatma, als er desalniettemin al iets mocht zijn dat de mens naar de mens aantrekt dan is het het liefdeselement dat hij uitstrooit.

Nu is het de vraag: hoe kun je deze kwaliteit ontwikkelen? En het antwoord zal zijn: door slechts één ding. Door te studeren, door te kennen, door te beoefenen en door het leven van een vriend te leiden. Door van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat te contempleren op de volgende gedachte: ´Jegens een ieder die ik ontmoet, jegens degenen die me liefhebben en jegens degenen die me haten, zal ik in mijn leven die gedachte van vriendelijkheid, die gezelligheid, die uitstrooiing van sympathie en liefde beoefenen´. Wanneer we, naast het magnetisme dat je hieruit verwerft, het leven beschouwen zoals het is, met al zijn beperkingen, pijn, problemen en verantwoordelijkheden die het leven ons geeft, dan lijkt er slechts één zaak de moeite waard en dat is de gedachte en de impressie dat we ons best hebben gedaan om vriendelijk, teder te zijn jegen degenen die we in ons dagelijkse leven ontmoeten. Als er al enig gebed, enige aanbidding, enige religie is dan is het dit. Want in het leven hierna is er niemand om het naar de zin te maken; als er al iemand is om het naar de zin te maken en wiens plezier de moeite waard is om te verwerven, is het hier, is het de mens; en, als je het begrijpt, zetelt in het plezier van de mens het plezier van God.

Het vierde aspect van magnetisme is het magnetisme zelf. Gebrek aan magnetisme betekent dat die aspect is verborgen; dit magnetisme is de ziel van de mens. Men zou kunnen zeggen bij het definiëren van wat de ziel is, dat de ziel het zelf van de mens is. Maar welk zelf? Dat zelf waarvan hij het bestaan niet kent. Er is een humoristisch Indisch verhaal over een paar boeren die aan het reizen waren en het was de eerste keer in hun leven dat ze dat deden. Derhalve besloten ze omdat ze bezorgd om elkaar waren de volgende morgen te tellen om alle boeren er nog waren. Nadat ze hadden geteld waren ze erg in verwarring want ze telden er maar negentien en ze waren het erover eens geworden dat er twintig boeren hun thuis hadden verlaten. En zo telde elke boer en zei: ´Er zijn er negentien´; en ze konden niet ontdekken die er miste, want iedereen was er. Uiteindelijk ontdekten ze dat al degenen die hadden geteld vergeten waren zichzelf mee te tellen.

Dat is de conditie van de ziel. Ze ziet alle zelven, maar zij ziet zichzelf niet. En op de dag dat de ziel zich bewust wordt van zichzelf, begint er een nieuw leven, een nieuwe geboorte. De ziel die zich van zichzelf bewust is geworden is de ziel die groeit, die zich uitbreidt. Zo lang de ziel zich niet bewust is geworden van zichzelf ontwikkelt zij zich niet, groeit zij niet. Derhalve komt het dat op het moment waarop de ziel zich bewust begint te worden van zichzelf dat de mens werkelijk begint om in de wereld te leven. Je dient echter te begrijpen dat het magnetisme van de ziel die zich van zichzelf bewust is geworden groter is dan enig magnetisme dat je je ooit voor zou kunnen stellen. Het is macht, het is wijsheid, het is vrede, het is intelligentie, het is alles. Het is dit magnetisme dat healt, dat lichamen healt, dat minds healt; en het is dit magnetisme dat degenen die in de problemen, moeilijkheden of pijn zijn geraakt optilt. Het is dit magnetisme dat anderen uit hun verwarring, hun duisternis haalt. En door dit magnetisme verspreiden de verlichte zielen hun liefde en trekken daardoor alle wezens aan. Vanwege dit magnetisme heeft Christus tegen de vissers gezegd: ´Volg me en ik zal vissers van mensen uit jullie maken´. Met dit magnetisme zijn de groten zoals Boeddha, Mozes, Christus en Mohammed gekomen en hebben ze de mensheid aangetrokken. En de mensheid is dat door de eeuwen heen niet vergeten. Het is hun magnetisme dat, nadat zij deze aarde hebben verlaten, miljoenen mensen in een verbond van broederschap, sympathie en vriendschap hebben gehouden. De immense macht die het zielen-magnetisme schenkt laat zien dat het goddelijk magnetisme is. Het is een bewijs van iets wat zich achter de geziene wereld bevindt.