Islam

Het is voor al diegenen die in religie zijn geïnteresseerd goed om de essentiële betekenis van de Islam te begrijpen. Het woord Islam komt voort uit Sala´m, wat vrede betekent en de fout die volgelingen van alle religies hebben gemaakt is het middel te benoemen met de naam van het doel. Vrede is het verlangen van elke ziel en de ziel zoekt die op een wijze of een onwijze manier. Degenen die haar op een wijze manier zoeken worden devoten genoemd en degenen die haar in onwetendheid zoeken worden wereldsen genoemd. Islam, of vrede, is het doel van elke ziel en de verschillende leraren van de mensheid zijn allemaal gekomen om de weg te wijzen die naar dit doel leidt.

Het eerste schip dat naar Amerika zeilde, moest de weg ontdekken en deed er lang over; maar daarna werd er een koers uitgezet, raakte de weg bekend en deden schepen korter over de reis. Amerika is het doel en het schip is het middel om daar te komen. Op dezelfde manier is religie een middel om bij het doel te komen, maar het is niet het doel zelf. Het is mogelijk het doel te bereiken zonder een schip, maar het gaat sneller en het is gemakkelijker te bereiken met een schip.

Het Gods-ideaal werd geleidelijk aan aan de mens onderricht. Er was een tijd waarin een bepaalde rots als God werd erkend. Mensen beschouwden in een bepaalde periode bepaalde planten als heilig; in een andere periode bepaalde dieren en vogels. De koe en de arend werden bijvoorbeeld als heilige schepsels beschouwd. Velen aanbaden de hoofdelementen in de natuur, zoals aarde, water, vuur en lucht. Mensen aanbaden de spirits van bergen, heuvels, bomen, planten, vogels en dieren totdat het Gods-ideaal werd verheven tot de Absolute.

De planeten en hun goden werden aanbeden, het gebed werd geofferd aan de maan en de zon. Dit duurde totdat God in de mens werd gerealiseerd. Het licht van de ziel werd als hoger dan het licht van de zon erkend. Vervolgens kwam de heldenverering.

Krijgslieden, sprekers, artsen, musici, dichters, profeten en leraren werden geïdealiseerd en aanbeden door Hindoe´s als incarnaties van God, totdat uit het Semitische ras Abraham, de vader van de religies, voortkwam, die het ideaal van de vormlozen God onderrichtte, wat geleidelijkaan door verschillende profeten die na hem kwamen, werd uitgelegd. Het werd door Mozes openlijk verkondigd en op spirituele wijze door Christus onderricht; en deze zelfde waarheid werd in eenvoudige woorden door Mohammed ontsloten, die de uiteindelijke boodschap uitdroeg: ´Er bestaat niet behalve God´. Dit uiteindelijke boodschap verruimt het ideaal van verering zowel naar het onzichtbare als naar het zichtbare Wezen, met andere woorden naar het Absolute.

De volmaaktheid van het Gods-ideaal voert naar het doel dat de ware Islam of vrede is.