Hoofdstuk 6

Het hart, dat in de soefi-terminologie een spiegel wordt genoemd, heeft twee verschillende handelingen die het uitvoert. Alles wat er in het hart wordt gereflecteerd blijft niet alleen een reflectie maar wordt ook een creatieve macht, die een fenomeen van een gelijksoortige aard voortbrengt. Bijvoorbeeld een hart dat in zichzelf een roos vasthoudt en die reflecteert, zal overal rozen tegenkomen. Er zullen rozen tot dat hart aangetrokken worden, rozen zullen er uit voortgebracht worden en er zullen rozen voor hem wordt voortgebracht. Als deze reflectie sterker wordt schept ze het waarneembare verschijnsel van rozen. Het hart dat een wond vasthoudt en reflecteert, zal overal wonden vinden, zal wonden aantrekken, zal wonden creëren; want dat is de aard van het fenomeen van reflectie.

Mensen hebben heel vaak een bijgeloof over het geluk of het ongeluk dat iemand heeft die naar hun huis komt: een gelukkig iemand brengt geluk en een ongelukkig iemand brengt ongeluk. Wat is dat? Dat komt omdat degene die ongeluk reflecteert ongeluk creëert. Overal waar hij naar toe gaat brengt hij ongeluk voort in zijn omgeving. Een meesteres van een huis zei tegen een wijze man: ´Sinds onze dienstmeid naar mijn huis is gekomen, breekt er elke dag een glas en breken er schoteltjes en raken dingen bedorven en vernield´. De wijze man kon hier de reden voor zien. Hij zei: ´Zolang als zij in uw huis woont zal dat zo blijven´.

Je ziet vaak dat iemand zich bij een zaak aansluit, een handelskantoor, en hij misschien niet veel middelen heeft, maar slechts zichzelf; en sinds hij zich er bij aangesloten heeft is er elke dag steeds meer succes geweest in die zaak, in die industrie.

Hoe meer we over dit fenomeen nadenken, hoe meer we ontdekken dat als er iets is wat in onze mind wordt gereflecteerd, we het op het uiterlijke leven reflecteren; en elke sfeer die ons hart heeft aangeraakt, heeft het opgeladen met die reflectie. De beste verklaring van het woord reflectie zou liggen in de projectie van een plaatje vanuit een toverlantaarn op een gordijn; dat gordijn reflecteert het plaatje dat de toverlantaarn erop heeft geworpen. En zo is het hele leven vol met reflecties. Van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat zijn we onderhevig aan reflecties. De associatie met de rusteloze schenkt ons rusteloosheid. Een bepaald persoon hoeft niet tegen ons te praten, maar omdat hij rusteloos is reflecteert ons hart dat; en zo maakt het contact met een vreugdevol iemand dat we vreugde reflecteren. Dit gaat de hele dag met ons door, zonder dat we dat weten.

Soms is iemand die we reflecteren uit ons zicht weggegaan, maar reflecteren we hem nog steeds. Dat is de reden die we kunnen geven voor de een of andere tendens om kwaad te doen, om te lachen of te huilen zonder enige reden; dat komt allemaal voort uit reflectie. Iemand van wie het hart vreugde aan het reflecteren is, maakt overal waar hij gaat de mensen blij. De bedroefden, de bezorgden, de teleurgestelden, degenen met een gebroken hart zullen allemaal leven beginnen te voelen; er zal voedsel worden gegeven aan hun ziel, omdat deze persoon vreugde aan het reflecteren is. En degene die pijn en depressie reflecteert zal hetzelfde in zijn omgeving verspreiden en zal pijn en zorgen aan anderen geven. En het leven is zodanig dat er geen einde komt aan pijn, zorgen en problemen en wat we nodig hebben zijn de zielen die vreugde zullen reflecteren om degenen die zich in zorgen, pijn en problemen bevinden te bevrijden.

Er zit een ander aspect aan deze reflectie en dat is dat je word wat je denkt. Je raakt ermee geïdentificeerd; en derhalve wordt het object dat zich in je gedachten bevindt jouw eigen bezit, je eigen kwaliteit.

Iemand die dit fenomeen aan het observeren was, had ooit een amusante ervaring toen hij een lakei van een koning bezocht. Toen hij het huis van de lakei van de koning binnenging was hij zeer verbaasd te zien dat het was ingericht naar het model van het paleis. De manier waarop de lakei tevoorschijn kwam, de manier waarop hij hem in huis ontving, de manier waarop hij hem plaats liet nemen, zijn manier van doen, elk woord dat hij zei, was koninklijk. Wat was dat? Doordat hij de hele dag in de aanwezigheid van de koning verkeerde, was hij de koning aan het reflecteren. Een kind dat vanaf de kindertijd is beïndrukt door soldaten gedraagt zich als een soldaat; als hij volwassen is wordt hij soldaat. De eigenschap van de soldaat wordt in hem ontwikkeld. Het kind dat aan een kunstenaar heeft gedacht en beïndrukt is door een kunstenaar, door zijn kunst, door zijn persoonlijkheid, die reflectie is in hem gegroeid; en als hij opgroeit, ontwikkelt zich die eigenschap van de kunstenaar en wordt hij een kunstenaar. En als je de geschiedenis van grote dichters, filosofen, musici en hun zeldzame verdienste leest is die dan alleen maar voortgekomen uit hun studies en uit hun oefeningen, uit hun gave die zich in hen bevindt? Heel vaak is die voortgekomen uit de impressie die zij van iemand hebben gekregen. Een impressie die zich geleidelijk aan heeft ontwikkeld in hun hart heeft in hun ziel de eigenschappen voortgebracht die aan degene toebehoorden door wie ze zijn beïndrukt.

Er zijn talloze voorbeelden hiervan te vinden in de geschiedenis van de wereld, maar vooral in het spirituele werk; werk dat niet kan worden volbracht door een levenslange studie noch door een honderdjaar-durende meditatie in eenzaamheid kan worden voltooid. Proberen alleen maar door middel van meditatie of door studie spirituele kennis te verwerven is als zeggen: ´Ik zal in mijn leven een taal maken´. Niemand is echter in staat geweest in zijn leven een perfecte taal te maken; overlévering maakt een taal, mensen hebben door de eeuwen heen de taal ontwikkeld. Die kan niet door één iemand alleen gemaakt worden; het iets wat iedereen heeft georven, heeft verworven. En daarom is het in reflectie dat iemand de eigenschap ontwikkelt die hoort bij het object dat hij in gedachte vasthoudt.

Er zijn voorbeelden in de wereld van mensen te vinden die door een gedachte vast te houden de manifestatie ervan, het waarneembare verschijnsel ervan op het fysieke plan hebben gecreëerd. De reden hiervoor is dat het fenomeen niet alleen een plaatje is zoals dat in de spiegel wordt gereflecteerd, maar dat reflectie in het hart het meest machtige is. Het is het leven zelf, en het is scheppend. Derhalve heeft degene die het geheim van reflectie heeft begrepen het mysterie van het leven begrepen.

Is een reflectie een bewuste handeling van de kant van degene die reflecteert of werkt het op onderbewuste wijze? Ze is op beide manier werkzaam. Ze is soms werkzaam als een bewuste handeling van de kant van degene die reflecteert, maar ze is altijd op een onderbewuste wijze werkzaam. Bijvoorbeeld iemand met een vrome mind, goede gedachten, een vredige spirit, zíjn spirit is wat je probeert te reflecteren. Het wordt gereflecteerd op degenen die met hem in contact komen en zij nemen dat met zich mee. Sommige absorberen het en bewaren het en anderen raken het kwijt. Het idee is echter dit, dat wanneer je je er niet van bewust bent welke reflectie je moet bewaren en welke reflectie je weg dient te geven, je misschien een reflectie van droefheid of zorgen en alle ongewenste reflecties tot je zult nemen, en ze binnen in je houdt omdat je hen ontvangt. Derhalve dien je te weten dat het gehele leven een leven van reflecties is; van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat ontvangen we reflecties. Van degenen die ons lief zijn en ons nabij zijn, van degenen die ons haten en ons niet aardig vinden en van degenen aan de andere kant die zijn heengegaan. We worden altijd blootgesteld aan reflecties.

Je zou je af kunnen vragen of het goed is om reflecties te ontvangen. Je kunt er echter niets aan doen dat je ze ontvangt. Je kunt dat als iets goeds of als iets slechts beschouwen; maar het is wat het is. Als ons hart helder is ontvangen we het op heldere wijze, en is de reflectie duidelijk te zien. Als het niet helder is ontvangen we haar onbewust en is de reflectie niet helder, maar we kunnen er niets aan doen dat we die ontvangen. Bijvoorbeeld als er een gong is en een stuk hout zullen beide vibraties ontvangen. De een is echter helderklinkend en zal weerkaatsen, de ander zal niet weerkaatsen; toch worden beide evengoed door de vibraties beïnvloed. Als het hart helder genoeg is om reflecties volledig en helder te ontvangen dan kun je zelf kiezen welke je moet bewaren en welke je moet verdrijven.