Hoofdstuk 10

Er wordt in deze tijd van de evolutie van de wereld weinig aandacht besteed aan wat geërfde eigenschappen genoemd kan worden. Dat komt gedeeltelijk omdat de individuele vooruitgang niet voorhanden is en gedeeltelijk vanwege het materialisme dat elke dag steeds meer groeit. Als het een kwestie is van een hond kopen, een paard aanschaffen dan schenkt men wel aandacht aan de voorouders ervan omdat men waarde hecht aan de hond of het paard in overeenstemming met zijn oorsprong; maar bij de mens is men geneigd dat te vergeten. Met het verstrijken van de tijd wordt er steeds minder aandacht aan besteed.

Het heeft ongetwijfeld zijn voordelen. Desalniettemin blijkt het feit overeind staan dat de eigenschappen van de voorouders van beide kanten worden gemanifesteerd in het kind. Derhalve wordt de opbouw van zijn leven en van de carriére van het leven gebouwd op wat het kind erft van zijn ouders en van zijn voorouders; het is de fundering van zijn leven. En als er op een zwakke fundering een groot gebouw wordt opgericht zal die fundering uiteindelijk niet stevig genoeg blijken te zijn om het gebouw te dragen; en als er op een goede fundering een gebouw wordt opgericht dan kun je er altijd zeker van zijn dat het veilig is.

Hoe verwerft een kind zijn eigenschappen? Als het kind op een van zijn ouders of op een van zijn verwanten van moeders´ of van vaders´ kant lijkt dan ziet men de reden, maar met de mind van het kind bent je geneigd de vraag te vergeten hoe een mentale eigenschap verschijnt. Het dient echter begrepen te worden dat het lichaam de expressie van de ziel is; en als het lichaam de ouders en voorouders uitdrukt dan vertegenwoordigt de mind hen ook; want het lichaam is het resultaat van de essentie van de mind. Bovendien is het beeld dat het kind van zijn ouders of van zijn voorouders laat zien niet fysiek, het is mentaal. Als het mentale beeld naar buiten toe is gemanifesteerd in de gelaatstrekken van het kind dan worden de eigenschappen van de ouders en van de voorouders zeker ook gereflecteerd in de mind van een kind.

Hoe staat het met de eigenschappen die een kind laat zien en die totaal anders zijn dan de eigenschappen die zijn ouders of voorouders bezitten? Op de eerste plaats weet je heel weinig over de genealogie van iemand, net zover als je in de tijd terug kunt opsporen; en ook kennen maar heel weinig mensen meer dan vijf generaties van hun familie. Een kind kan echter eigenschappen erven van voorouders van zes of zeven generaties geleden, die niet bekend zijn aan de familie; en die eigenschappen kunnen zich in een heel concrete vorm manifesteren.

Een andere manier waarop een ziel eigenschappen erft, die niet tot haar ouders of voorouders behoren, is de reflectie die een ziel met zich mee heeft gebracht voordat ze naar dit fysieke plan is gekomen. Die eigenschappen kunnen zich zelfs helderder in het leven van een ziel manifesteren dan de eigenschappen die ze heeft geërfd van haar ouders of voorouders. Om deze reden vind je soms een held, een koning, een dichter, een generaal, een groot politicus die is geboren in een heel gewoon gezin waarin geen enkel spoor is van zulke kennis te vinden is onder zijn voorouders of in zijn ouders. Desalniettemin kan hij vanuit de hogere sfeer een vertegenwoordiger van Shakespeare of van Alexander de Grote zijn; maar toch heeft hij wat eigenschappen in zijn lichaam en zijn mind die hij heeft geëerfd van zijn ouders en voorouders die ook blijven bestaan als een reflectie die op zijn ziel is gevallen.

Welke eigenschap is er groter in de ziel, de eigenschap van de voorouders en van de ouders of de eigenschap die de ziel vanaf de hogere sferen met zich mee heeft gebracht? In de diepte van die ziel bevindt zich de eigenschap die ze met zich mee heeft gebracht; aan de oppervlakte is die eigenschap die de voorouders hebben gegeven. Als die aangeboren eigenschap groter is dan kan die zich ook aan de oppervlakte manifesteren en die eigenschap bedekken die de ouders en de voorouders hebben gegeven. Maar als die eigenschap niet gedegen genoeg is dan zullen de uiterlijke eigenschappen die zich aan de oppervlakte manifesteren de voornaamste eigenschappen zijn die de karaktereigenschappen van die persoon laten zien.

Een kind is lijkt heel vaak qua gezicht op zijn moeder en qua karakter op zijn vader; hiervoor zijn veel psychologische redenen. In het kort komt het hierop neer dat een kind het resultaat of de reflectie is van zowel de moeder als de vader. Het gezicht van het kind hangt af van de mate waarin de reflecties concrete vorm hebben aangenomen en ook van de mate waarin die reflecties worden waargenomen.

Kiest de ziel bewust of onbewust zijn ouders? Ja, in overeenstemming met zijn bewustzijn van dat moment. Ze kan bewust een brandend vuur binnengaan, maar zij is zich nog niet bewust van het resultaat ervan; dat bewustzijn komt later. Zijn kinderen verantwoordelijk voor de zonden van hun ouders? Helemaal niet. Maar stel dat een kind recht heeft om de weelde van zijn kind te erven; als dat zo is dan heeft hij ook recht op de schulden die de vader zich op de hals heeft gehaald, om ze terug te betalen.

Zijn kinderen die gescheiden van hun ouders leven en opgevoed worden door spirituele opvoeders vrij van de invloed van een ouder van wie de natuur geen goede is? Spirituele invloed is onbegrensd. Die kan elk gewenst resultaat teweegbrengen, die kan een doorn in een bloem veranderen. Want al deze invloeden van ouders, of voorouders, of innerlijke invloeden die een ziel met zich mee heeft gebracht, zijn reflecties, schaduwen.

Het werkelijke bevindt zich in de diepte van elke ziel, hoe hoog of laag ook; en als een werkelijke ziel deze kinderen ontmoet of als zij in contact worden gebracht met een werkelijke ziel, dan zal die werkelijke ziel vroeg of laat door alle reflecteren heen dringen die het werkelijke bedekken dat in elke ziel bestaat.

Dat is de betekenis van het constant duidelijk maken van Christus aan de mensheid van het Vaderschap van God; om de Vader in God te zien en zo de eigenschappen van God te erven, die groot, superieur, koninklijk en nobel zijn en die goddelijk zijn en en die niemand in de wereld of niemand van degenen die je op de weg hebt ontmoet, bezit. De Soefi´s noemen deze eigenschappen Akhlak Allah, wat de manier van God, of goddelijke manier betekent. Een zoeker naar waarheid, een aanbidder van God hoeft slechts in één Vader te geloven en dat is God; en niet alleen geloven, maar ook kennen en zich bewust zijn van de Ene, en uit die perfecte bron te erven en je leven ermee te perfectioneren; déze erfenis wordt goddelijk genoemd.