De andere kant van de dood

De intelligente denker zal vroeg of laat de vraag stellen: ´Wat bevindt er zich aan de andere kant van de dood?´ Voor de materialist, die in het brein gelooft als de enige factor van waarneming, bestaat er geen hiernamaals. Voor degenen die in de overleveringen geloven bestaat er een ander leven, maar meestal zijn ze erg vaag over de ware betekenis ervan. Voor degenen die de waarheid aan het zoeken zijn is er een juiste weg en een verkeerde weg om daar achter te komen. De juiste weg bestaat uit de studie van het zelf en de verkeerde weg bestaat uit het willen communiceren met spirits.

Wanneer we wakker zijn bevindt zich het bewustzijn grotendeels op het fysieke niveau en bevindt zich een klein deel ervan op het mentale niveau. Dit wordt aangetoond door het feit dat we ons soms niet bewust zijn van wat er zich om ons heen afspeelt, omdat ons bewustzijn op dat moment zich op een ander niveau bevindt en we geneigd zijn dan elke gedachte of elk gevoel een verbeelding te noemen. Het droomniveau is hoger dan het fysieke niveau, want alles wat daar gebeurt is voor het bewustzijn een werkelijkheid. In onze waaktoestand zeggen we echter dat wat we toen hebben ervaren een droom is geweest. Het fysieke lichaam vormt het contrast tussen de droom en de waaktoestand van het zijn; in de droom zijn we vrij van dit lichaam en ervaar het bewustzijn dingen als werkelijk en niet als een droom of een verbeelding, want het is de neiging van het bewustzijn om wat het op dat moment ervaart als waar aan te nemen.

Alle ervaringen, gedachten, gevoelens en emoties worden op het mentale niveau opgeslagen en wanneer het bewustzijn vrij is van het fysieke lichaam ervaart het dit alles in de volle omvang. Als iemand zijn hele leven lang vrolijk en gelukkig is geweest ervaart het bewustzijn wanneer het het fysieke lichaam heeft verlaten, de toestand van geluk in de volle omvang op het mentale niveau en als hij zijn hele leven lang ongelukkig en ellendig is geweest dan ervaart het bewustzijn die toestand in de volle omvang op het mentale niveau. Dit verklaart de betekenis van hemel en hel. We ervaren de hemel of de hel op deze manier elke dag van ons leven en onze hemel of hel hangt af van de impressies die we ons toestaan om op ons mentale niveau op te slaan.

Onze mind moet gestoft en geveegd worden net zoals onze huizen en dit doen we door meditatie en concentratie, die alle verkeerde impressies wegvegen. Wij dienen zowel meesters over onze mind als over onze huizen te zijn en ze niet toestaan om als een meubelwarenhuis te zijn met alle meubels door elkaar gemengd. Wij dienen aanwijzingen te geven waar alles moet staan zodat er daarbinnen complete orde heerst. Wij dienen geen enkele impressie, die we niet wensen, toe te staan zich op ons mentale niveau te beïndrukken. Aan deze kant van het leven hebben we meer wilskracht om onze impressies te beheersen dan aan de andere kant. Daar ervaren we de impressies die we in ons leven hebben gevormd.

Wat ons voornamelijk bezighoudt is te bestuderen wat iets juist of verkeerd, goed of kwaad maakt; en we zullen ontdekken dat iets goed, slecht, juist of verkeerd is overeenkomstig het gezichtspunt van waaruit we naar elk ervan kijken en wanneer we dit gedegen begrijpen dan zullen we het geheim kennen om dingen naar believen juist, verkeerd, goed of slecht te maken.

Deze fase van begrip schenkt meesterschap en tilt de mens op boven hemel en hel.