De helende kracht van muziek

Het idee van healen via muziek behoort in feite bij de beginfase van ontwikkeling via de kunst van muziek; het einde hiervan is verwerving via muziek of zoals die in de Vedanta wordt genoemd, Samadhi.

Als we op de eerste plaats zouden zien wat er zich achter alle medicijnen bevindt die voor healende doeleinden worden gebruikt dan zouden we ontdekken dat het de verschillende elementen zijn die ons fysiek wezen vormen. Dezelfde elementen zijn aanwezig in deze medicijnen en datgene wat er in ons ontbreekt wordt uit hen genomen, of het effect dat er in ons lichaam zou moeten worden geproduceerd wordt door hen geproduceerd. De vibratie die er nodig is voor onze gezondheid wordt in het lichaam door hun macht gecreëerd; en het ritme dat er voor herstel nodig is wordt voortgebracht door de bloedcirculatie in een bepaald ritme en in een bepaalde snelheid te brengen.

Hierdoor leren we dat gezondheid een toestand is van perfect ritme en toon. En wat is muziek? Muziek is ritme en toon. Wanneer gezondheid niet op orde is betekent dat dat de muziek niet op orde is. Wanneer derhalve de muziek in ons niet juist is dan is de hulp van harmonie en ritme zeer noodzakelijk om ons in een toestand van harmonie en ritme te brengen. Deze manier van healing kan bestudeerd worden en begrepen worden door de muziek van je eigen leven te bestuderen, door het ritme van de pols te bestuderen, het ritme van de hartslag en van de slapen. Medici die gevoelig zijn voor ritme bepalen de gezondheid van de patient door het ritme van de pols, het slaan van het hart, het ritme van de bloedcirculatie te onderzoeken. En om de ware klacht te vinden dient een medicus, met al zijn materiële kennis, te vertrouwen op zijn intuïtie en op het gebruik van zijn muzikale talenten.

In vroegere tijden en in het Oosten vinden we zelfs nu twee belangrijke medische scholen. De ene kwam via Perzië voort uit de klassieke Griekse school; de ander die voortkwam uit de Vedanta en gebaseerd is op mystiek. En wat is mystiek? Dat is de wet van vibratie.

Goede gezondheid wordt teweeggebracht door de aard van een klacht te begrijpen via het ritme en de toon die in het menselijke lichaam waargenomen kunnen worden, en door het lichaam via ritme en toon te reguleren overeenkomstig het begrip van iemand van hun verhoudingen.

Daarnaast is er een andere manier om er naar te kijken. Iedere ziekte heeft schijnbaar haar eigen reden, maar in werkelijkheid komen alle ziekten voort uit een reden, uit een oorzaak, uit een conditie; en dat is de afwezigheid van leven, het gebrek aan leven. Leven is gezondheid. De afwezigheid daarvan is ziekte, die culmineert in wat we de dood noemen.

Het leven in zijn fysieke vorm, zoals waargenomen in de fysieke sferen, wordt in het Sanskriet Prana genoemd. Dit leven wordt door voedsel of medicijnen gegeven; of het lichaam wordt door bepaald voedsel of medicijn voorbereid om in staat te zijn dit leven zelf in te ademen, opdat het beter wordt of perfecte gezondheid kan ervaren. Maar deze Prana, die ook adem betekent, de centrale adem, trekt vanuit de ruimte alle verschillende elementen aan die zich daar bevinden, zoals de kruiden, planten, bloemen en vruchten allemaal uit die ruimte hetzelfde element dat zij vertegenwoordigen aantrekken; maar al deze elementen worden door de adem aangetrokken. Derhalve hebben de mystici of ze nu uit Griekenland, Perzië of India komen, altijd de ontwikkeling van de adem, de wetenschap van de adem, als basis genomen voor spirituele evolutie. Zelfs nu zul je in het Oosten healers zien die water of voedsel of de atmosfeer magnetiseren. Wat is het geheim van dit magnetiseren? Dat is hun adem. Het is de invloed van hun adem op het water of het voedsel.

De religieuze mensen van India hebben een ceremonie waarin zoiets als een sacrament wordt gegeven door een heilig persoon aan iemand die lijdt; en het is zeer behulpzaam. Hun macht van de adem wordt zo evenwichtig, gezuiverd en ontwikkeld dat die alle elementen aantrekt, alles wat men uit een kruid, bloem of vrucht kan halen en zelfs nog meer. Derhalve kan hun adem duizend keer meer iets bereiken dan wat een medicijn kan. Er zijn healers in het Oosten die enkele spirituele woorden fluisteren; maar wat is fluisteren? Het is weer de adem; adem met woorden die er doorheen worden gestuurd.

Er was een medicus in Delhi die meestal dit soort healing-macht gebruikte bij zijn patienten en op een dag kwam een sceptische vriend hem consulteren. De medicus fluisterde een paar heilige woorden voor de patient en zei: ´Nu kun je gaan´. Deze sceptische man zei dat hij niet kon begrijpen hoe zo´n methode enig effect op zijn gezondheid zou kunnen hebben en de medicus deed toen iets zeer ongebruikelijks voor hem: hij beledigde de man door op een zeer ruwe wijze tot hem te spreken. De man werd zeer kwaad en vroeg: ´Hoe kun jij, een doktor, zulke woorden tegen me zeggen?´ De medicus antwoordde: ´Dat doe ik zelden en ik heb het alleen gedaan om jou iets te bewijzen. Als mijn woorden je boos en ziek kunnen maken dan kunnen ze je ook genezen. Als woorden iemand ziek en verward kunnen maken dan hebben ze ook de macht om een patient in harmonie te brengen en om hem in een goede gezondheid te brengen´.

Wat is muziek? Volgens de Indische denkers uit de oudheid zijn er drie aspecten van muziek: zingen, spelen en dansen. Alledrie vertegenwoordigen ritme en alledrie vertegenwoordigen in de een of andere vorm toon. En wat is het effect van muziek? Het effect van muziek is het ritme van de ander te reguleren, en iemand af te stemmen op de muziek die wordt uitgevoerd.

Welk geheim ligt er in muziek die iedereen die er naar luistert aantrekt? Dat is het ritme dat gecreëerd wordt. Het is de toon van die muziek die een ziel afstemt en verheft boven de depressie en wanhoop van het dagelijkse leven in deze wereld. En als je zou weten welk ritme er nodig zou zijn voor een bepaald individu in zijn zorg en wanhoop, welke toon er nodig zou zijn, en tot welke toonhoogte de ziel van die persoon zou moeten worden verheven dan zou je in staat zijn hem met muziek te healen.

Je zou je af kunnen vragen waarom musici zo vaak temperamentvol en gemakkelijk te verstoren zijn als muziek ritme is. Maar is het niet prachtig om een beetje temperament te hebben? Het leven is onmuzikaal als er geen temperament is. Iemand die niet af en toe kwaad wordt leeft niet. Het is menselijk om allerlei kleinere fouten te hebben; de vreugde ligt in het overwinnen van die fouten. Muziek is niet alleen droefenis; er zijn hogere octaven en lagere octaven. Muziek is alles, muziek neemt alles in zich op; daarom is muziek zelfs grootser dan de hemel.

Er was een tijd in India waarin muziek veel gebruikt werd voor healing. Ze werd gebruikt als healing voor de mind, voor het karakter en voor de ziel, omdat gezondheid van de ziel gezondheid brengt aan het fysieke lichaam. Maar het fysieke lichaam healen helpt niet altijd de ziel. Daarom is de materialistische medische wetenschap, ofschoon die voor enige tijd goed kan doen, niet helemaal voldoet aan de behoefte van de patient. Ik bedoel hiermee niet dat uiterlijke behandeling zinloos is. Op deze wereld is niets zinloos, als we maar wisten hoe we er gebruik van zouden kunnen maken. Alles in deze wereld is nodig, alles heeft zijn profijt en nut, als we maar weten hoe we ze op gepaste wijze moeten gebruiken. Maar als er uiterlijk een genezing teweeg is gebracht, terwijl de ziekte innerlijk blijft, dan zal de ziekte die in het lichaam verborgen is vroeg of laat te voorschijn komen en zich laten zien.

Ik ontmoette ooit een dame die zei dat ze bij verschillende artsen was geweest voor haar klacht van zenuwontsteking. Ze werd tijdelijk genezen, maar het kwam elke keer terug en ze vroeg me om iets wat haar zou helpen. Ik vroeg haar: ´Is er iemand in de wereld waar u een hekel aan heeft, die u haat of wiens handeling uw mind zorgen baart?´ Zij antwoordde: ´Ja, er zijn veel mensen waar ik een hekel aan heb en met name één persoon die ik niet kan vergeven´. ´Nu´, zei ik, ´dat is de zenuwontsteking, dat is de wortel van de ziekte. Op het uiterlijke vlak is het een pijn van het lichaam; op het innerlijke vlak is het geworteld in het hart´.

Vaak ligt de oorzaak van ziekte in het innerlijk, ofschoon er veel dingen ongetwijfeld van buiten af worden veroorzaakt. Geen enkele regel dekt alles. Daar dingen in de wereld zijn veranderd en het materialisme zich over de gehele wereld heeft verspreid heeft dit ongetwijfeld zaken beïnvloed, niet alleen in het Westen maar ook in het Oosten. Het gebruik van muziek voor spirituele verwerving en healing van de ziel, die vroeger de overhand had, kan niet in dezelfde mate worden gevonden. Er is van muziek een tijdverdrijf gemaakt, het middel om God te vergeten in plaats van God te verwezenlijken. En het gebruik dat je van dingen maakt maakt hun fout of hun deugd uit.

Toch blijft de herinnering aan het vroegere gebruik van muziek bestaan onder de arme mensen in India. Er zijn daar healers die een specifiek instrument van healing hebben waar ze op spelen en de mensen gaan naar hen tot voor healing. En door dat instrument te bespelen wekken ze een bepaald gevoel op dat koud was geworden en dat diepe gevoel dat was begraven begint naar buiten te komen. Het is in werkelijkheid de oude manier van psycho-analyse. Muziek helpt de patient volledig de verborgen invloed die er was uit te drukken en op deze manier worden veel mensen geholpen zonder naar een medicus te gaan. Maar het is ook een onnauwkeurige manier van healing.

De Maharaja van Baroda introduceerde concerten in bepaalde ziekenhuizen toen hij hoorde dat healing via muziek volbracht kon worden en het amusante resultaat was dat allen die pijn leden uitschreeuwden: ´In Godsnaam, wees stil! Ga weg!´ Dit was niet de muziek om hen te sussen. Het zorgde er slechts voor dat ze nog meer pijn leden; het was als het geven van een steen in plaats van brood.

Teneinde healing via muziek te schenken dien je te bestuderen wat er nodig is, wat er gewenst is. Op de eerste plaats dien je te bestuderen wat de klacht is: welke elementen ontbreken er, wat is de symbolische betekenis ervan, welke mentale houding bevindt zich er achter de ziekte. Vervolgens kun je na een nauwgezette studie veel goeds doen voor de patient met behulp van muziek.

Zelfs als muziek niet als een voorschrift werd gebruikt, in het bijzonder bedoeld voor een bepaalde ziekte, dan kan de macht van ziekte die zijn verblijfplaats in het hart van de mens heeft toch gereduceerd worden door zijn hart te verheffen, door zijn gedachte te veranderen. Wat ziekte brengt is meer de gedachte aan ziekte dan de ziekte zelf. Het bestaan van ziekte in het lichaam kan een schaduw genoemd worden van de ware ziekte die door de mens in zijn mind wordt vastgehouden. Door de macht van muziek kan de mind zo geëxalteerd raken dat hij boven de gedachte aan de ziekte kan stijgen; dan wordt de ziekte vergeten. En je zult vragen: ´Welke soort muziek kan de mens healen? Is dat zingen of spelen of muziek om te dansen?´ Zingen is het machtigst, want zingen is levend. Het is Prana. De stem is het leven zelf. Het is zeker ook leven wat er werkzaam is via een instrument door de aanraking; maar in het zingen is het het directe leven, de adem die het hart van de luisteraar raakt. Er moet zich echter achter deze stem een hart bevinden dat is als een batterij is opgeladen met hetgeen nodig is. En waarmee wordt het opgeladen? Met wat we liefde en sympathie noemen, de grootste macht die er is.

Iemand die materialistisch is, die met zichzelf worstelt van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat, die uit is op eigen voordeel, die zich in de problemen bevindt of verbitterd is, die zich middenin een conflict bevindt, kan niet healen. De healer dient vrij te zijn; vrij om te sympathiseren, vrij om zijn naaste meer dan zichzelf lief te hebben.

Wat leert deze liefde? Waar kun je die leren? Waar kun je die krijgen? De sleutel tot deze liefde is God. En als we naar het huidige leven kijken met al zijn vooruitgang, wat mist er dan? Dat is God. God is de sleutel tot die onbeperkte voorraad liefde die zich in het hart van de mens bevindt.

Een zeer godsvruchtige en goedaardige dienstmeid was een keer niet in staat om zo snel als dat hoorde op een klop op de deur te reageren en de bezoekster die aan de deur aan het wachten was werd zeer ongeduldig en sprak boos tegen haar. Toen haar werd gevraagd wat er was gebeurd was de dienstmeid helemaal niet van slag; zij glimlachte en zei: ´Ja, die mevrouw was erg boos op me´. En toen haar werd gevraagd of ze wist wat er met de dame aan de hand was en wat haar boos had gemaakt, antwoordde de dienstmeid in perfecte onschuld: ´De reden? Er was geen God!´ Een prachtig antwoord. Waar God ontbreekt daar is geen liefde. Overal waar liefde is, is God. Als we op een juiste wijze interpreteren dan is het gemis aan leven de oorzaak voor pijn en lijden. Wat is leven? Dat is liefde. En wat is liefde? Dat is God. Wat elk individu nodig heeft, wat de wereld nodig heeft, is God. Alles wat we moeten verwerven, alles wat we moeten winnen, om ons leven door muziek de zegenen, door harmonie, door liefde, door de wetenschap van de juiste afstemming, door een goed leven, is God. Dit is het centrale thema van al het goede.