De waarheid

In verschillende perioden zijn verschillende methoden genaamd religie en filosofie door verschillende landen aangenomen. Ofschoon de vorm en de leringen van de verscheidene religies niet hetzelfde lijken, is hun bron één en dezelfde. Maar vanaf het begin hebben de verschillen vooroordeel, nijd en antagonisme tussen mensen geschapen. Zulke meningsverschillen bestrijken een groot deel van de geschiedenissen van de wereld en zijn het belangrijkste onderwerp in het leven geworden.

´Zo veel kasten en zo veel gezindten,
Zo veel geloven en zo veel overtuigingen,
Alle zijn voortgekomen uit de onwetendheid van de mens,
Wijs is degene die alleen de waarheid begrijpt´.

Een wijs mens beseft dat de fundamentele basis van alle religies en overtuigingen één is: Haq, of waarheid. De waarheid is altijd bedekt door twee gewaden: een tulband op het hoofd en een robe op het lichaam. De tulband wordt gemaakt uit het mysterie bekend als mystiek en de robe wordt gemaakt uit moraliteit, die religie wordt genoemd. De waarheid is zo door de meeste profeten en heiligen bedekt teneinde haar de verbergen voor onwetende ogen, die tot nu toe te onontwikkeld zijn om haar in haar naakte vorm te kunnen verdragen. Degenen die de waarheid onbedekt zien, verlaten de rede en de logica, het goede en het kwade, het hoge en het lage, het nieuwe en het oude; verschillen en onderscheiden in namen en vormen vervagen en het gehele universum wordt verwezenlijkt als niets anders dan Haq. De waarheid in haar verwezenlijking is één; in haar representatie is zij veel, omdat haar openbaringen onder gevarieerde omstandigheden van tijd en ruimte worden gedaan.

Net zoals water in een fontein in een stroom stroomt maar in vele druppels uit een valt, verdeeld door tijd en ruimte, zo zijn de openbaringen van de ene stroom van waarheid. Niet iedereen kan het idee van de verschillende waarheden die uit de ene waarheid zijn voortgekomen begrijpen. Het gewone denken is in deze wereld van variëteit op zo´n kleingeestige wijze getraind dat het vanzelf faalt om de breedte en subtiliteit te beseffen van een spiritueel feit dat zich zo ver voorbij de reikwijdte van zijn beperkte redeneren bevindt.